Novi stari obrazi: Zorčič bi lahko poletel z Golobom. A kolikšen je potencial po zadnjih anketah najbolj priljubljenega politika v državi?

Timotej Milanov
08.12.2021 06:00

Predsednik državnega zbora je napovedal možnost ustanovitve nove stranke, a podrobnosti še ne razkriva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je postal najbolj priljubljen politik v državi, a načrtov v zvezi z novo stranko ne razkriva. 

Robert Balen

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Mediana, zasedel vrh lestvice najbolj priljubljenih politikov v državi. Zorčič, ki po izstopu iz SMC v državnem zboru deluje kot nepovezani poslanec, je pri tem v javnosti že večkrat povedal, da razmišlja o možnosti ustanovitve nove stranke, s katero bi nastopil na prihodnjih državnozborskih volitvah. Pri tem za zdaj ne razkriva podrobnosti glede stranke in zadeve ne želi komentirati.

Kot je znano, je predsednik države Borut Pahor napovedal, da bodo državnozborske volitve na prvi možen datum, to je 24. aprila prihodnje leto. Ob tem se poraja vprašanje, ali je še dovolj časa za zagon nove stranke in vzpostavitev ustrezne liste kandidatov. Andraž Zorko iz agencije Valicon nanj odgovarja s primerom: "Leta 2014 so bili načrti za ustanovitev Stranke Mira Cerarja v javnost lansirani tri mesece pred volitvami. Torej je časa še dovolj."

Andraž Zorko: "Sodeč po rezultatih, se volivci tako na levi kot na desni ozirajo za alternativami."

Robert Balen

Volivci iščejo alternative

Po omenjeni raziskavi bi nove stranke in povezave, ki so že bile ustanovljene, lahko bistveno spremenile razmerje moči v slovenskem strankarskem političnem prostoru. Tako bi glede na rezultate raziskave v primeru njihove kandidature SDS prejela zgolj 10,7 odstotka glasov, sledile bi SD (9,8 odstotka), Levica 8,6 (odstotka), Povežimo Slovenijo - skupna lista SLS, SMC, Zelenih Slovenije in Nove ljudske stranke (6,6 odstotka), LMŠ (6,3 odstotka), Naša dežela (5,5 odstotka), SAB (5,2 odstotka), Z.Dej (4,5 odstotka) in NSi (4,3 odstotka).

Drago Zajc: "Vse bo odvisno od volilne kampanje in od tega, kdo se bo v tej kampanji izkazal."

Tit Košir

Zorko sicer meni, da nove stranke ne bodo tako drastično posegle v prerazporeditev glasov. "Ta raziskava je pokazala predvsem to, da so ljudje siti starih strank in da so izbirali nova imena, čeprav sploh ne vedo, kdo stoji za njimi. Prav tako to ne pomeni, da jih bodo volili. Sodeč po rezultatih, se volivci tako na levi kot na desni ozirajo za alternativami. Ne pravim pa, da je Zorčič ta alternativa."

Ustanavljanje stranke v polnem teku

Profesor Drago Zajc s Fakultete za družbene vede pojasnjuje, da se lahko stranka ustanovi relativno hitro ob izpolnitvi določenih pogojev, kot so dovolj velika skupina podpornikov, vsaj osnovne programske smernice in prepoznavno ime na čelu stranke. "Naprej pa je vse odvisno od volilne kampanje in od tega, kdo se bo v tej kampanji izkazal," pravi Zajc, ki ne želi ugibati o možnostih za uspeh potencialne Zorčičeve stranke, dokler ne bo dejanske ustanovitve. "Gre občutljivo zadevo, kjer je polno nepredvidljivih dejavnikov. Več odgovorov bodo dale naslednje javnomnenjske raziskave."

Kot smo neuradno izvedeli, je ustanavljanje stranke v polnem teku in bo predvidoma zaključeno do konca leta. Pri tem želijo nagovoriti predvsem sredinske volivce, ki so razočarani nad sedanjo strankarsko ponudbo. Zorčič naj bi se v začetku tedna sestal tudi z Robertom Golobom, zdaj že nekdanjim predsednikom uprave Gen-I, ki ga želi vladajoča politika zamenjati na čelu največjega slovenskega trgovca z elektriko. O morebitni politični aktivaciji Goloba se v javnosti špekulira že dlje časa, sam pa doslej te možnosti ni izključil, če se mu ne bi uspelo obdržati na čelu Gen-I.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta