Novinar bi bil župan, ker ...

19.11.2018 17:23

V Ljutomeru, Hrastniku, na Jesenicah, v Bohinju bi županovali novinarji. Po prvem krogu najbolje kaže nekdanjemu novinarju nacionalke Janiju Medvešku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Karba
Tit Košir

Štirje novinarji gredo po včerajšnji volilni nedelji v drugi krog volitev za župana. Nekdanji novinar TV Slovenija Jani Medvešek bi županoval Hrastniku, Blaž Račič (Delo) na Jesenicah, Bojan Traven (TV Slovenija, prej Pop TV) Bohinju, tam je zadnja leta že občinski svetnik, Dejan Karba (eks Delo in Dnevnik) Ljutomeru.
Račič je na Jesenicah tesno prvi, pred Tomažem Tomom Mencingerjem, oba sta dobila po nekaj nad 23 odstotkov podpore, Jani Medvešek je v Hrastniku dobil slabo tretjino oddanih glasov in gre v drugi krog s prvega mesta, Bojan Traven je v Bohinju drugi z dobrimi 31 odstotki, premagati bo moral, da županuje, Jožeta Sodjo, ki je v prvem krogu dobil dobrih 47 odstotkov. V Ljutomeru je novinar Karba, kandidat SD, drugi za Olgo Karba, ki jo, kakor vse ostale tu omenjene, v kandidaturi podpirajo skupine volivcev. Nista v sorodu. Dejana Karbo je v nedeljo podprlo dobrih 25 odstotkov volivcev, njegovo konkurentko z enakim priimkom slabih 42 odstotkov.      
Zakaj se novinar seli v lokalno politiko, na županski stol? Je to poskus premika iz "neoperativnega" prepoznavanja dobrega in nedobrega v ... aktivo, tja, kjer da je mogoče v resnici kaj spremeniti konkretno na bolje? Dejan Karba takole odgovori Večeru: "Novinar gre županovat z vsemi svojimi zvezami, s celotno mrežo. fer prej, fer zdaj." Če ne bo izvoljen, Ljutomer zamudi pospešeno črpanje EU-sredstev in sodelovanje, pravi. Pa da "okoliščine in domene napovedujejo zmago v drugem krogu".  
  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta