Novo razkritje v Tarči: Kupili najdražje ventilatorje, stroka jih je označila za "zadnjo možno izbiro". Počivalšek vse zanika

A.L.
30.04.2020 20:55

V oddaji Tarča na TV Slovenija so prejšnji teden razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in ventilatorjev s strani družbe Geneplanet. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Zdaj zgodba dobiva nadaljevanje. V nocojšnji Tarči so se soočili glavni akterji - Ivan Gale, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Jelka Godec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

V Tarči tokrat razkrivajo, da so se na ministrstvu za gospodarstvo odločili za nabavo ventilatorjev, ki jih je posebna zdravstvena skupina označila kot zadnjo možno izbiro, poleg tega so najdražji. Kljub negativnemu mnenju strokovnjakov, s katerim so bili na ministrstvu za gospodarstvo seznanjeni 17. marca, so dan kasneje, 18. marca, z družbo Geneplanet sklenili pogodbo mimo stroke. Geneplanet, kot poroča Tarča, ventilatorjev ni dostavil v predvidenem času - do 15. aprila. Pogodbo so naknadno podaljšali do 15. maja.
{twitter}https://twitter.com/markooo76/status/1255921654380847105{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/markooo76/status/1255922768706756608{/twitter}
V Tarči razkrivajo, da so pri podjetju Geneplanet naročili 220 respiratorjev za predihavanje bolnikov. Rihard Knafelj, eden od članov strokovne skupine, ki je preverjala ustreznost medicinskih pripomočkov, je v mnenju o ventilatorju Siriusmed R30 med drugim zapisal, da je medicinski ventilator ocenjen kot neprimeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom.
V podjetju Geneplanet trdijo, da to ne drži, pravijo, da so takšne ventilatorje namestili tudi v drugih državah. Poleg Knaflja, ki ga je Počivalšek nocoj označil za strankarskega zdravnika (trdi, da je povezan s stranko LMŠ), sta bila v strokovni skupini tudi zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek.
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1255952667752509441{/twitter}

"Če bi poslušali druge, še do božiča ne bi dobili te opreme"

Marko Bitenc, direktor Geneplaneta, kljub mnenju strokovnjakov vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, vse povezave s politiko v podjetju zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta