NPU: Predstavila sta se dva kandidata. Favoritinja mimo razpisa?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.07.2020 19:00

Tako Boštjan Lindav kot Igor Lamberger sta zadovoljila komisijo, ki ocenjuje kandidate za delo NPU, tretji kandidat je odstopil zaradi dvoma o objektivnosti izbire. Oblast namreč preferira drugačno izbiro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Posebna natečajna komisija je opravila razgovor z dvema kandidatoma (eden izmed kandidatov je od prijave odstopil)," so včeraj na naše vprašanje pojasnili na ministrstvu za javno upravo v zvezi z razpisom za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Natečajna komisija je sicer na razgovor povabila tri kandidate - po neuradnih informacijah trenutnega vršilca dolžnosti direktorja NPU Igorja Lambergerja, nekdanjega prvega moža Uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava in višjega sodnika na Upravnem sodišču v Celju, nekdanjega tožilca Edvarda Ermenca. Prav slednji je bil tisti, ki ga pred komisijo ni bilo. Komisija se je tako pogovorila z Lindavom in Lambergerjem. "Oba kandidata sta sicer po oceni posebne natečajne komisije za navedeno delovno mesto primerna, imena pa lahko posredujemo šele, ko bomo o tem obvestili vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije - predvidoma v petek," pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Brez pogojev za prijavo na razpis

"Potrjujem, da sem od prijave na razpisano mesto direktorja NPU odstopil. V javnosti se je namreč pojavil precejšen dvom o objektivnosti izbire direktorja NPU. Poleg tega gre za očitno vnaprejšnje nezaupanje do prijavljenih kandidatov, in to še pred seznanitvijo s kvalifikacijami prijavljenih kandidatov, vključno z njihovo vizijo vodenja, ki jo je bilo treba v skladu z razpisnimi pogoji izdelati. Iz navedenih razlogov sam v takem postopku ne morem sodelovati," je za Večer včeraj pojasnil Edvard Ermenc. S svojo izjavo je višji sodnik ciljal na zapise v medijih - prvi so o tem poročali na portalu 24 ur -, da nihče od trojice, ki se je prijavila na razpis, ne bo izbran, ampak naj bi na vrh NPU mimo razpisa prišla nekdanja kriminalistka Petra Grah Lazar.
NPU je brez direktorja s polnimi pooblastili od začetka letošnjega maja, ko je bil razrešen Darko Muženič. Ta je NPU vodil slabo leto. Na to mesto je takrat še vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner postavil Igorja Lambergerja, a kot vršilca dolžnosti. Nato je bil objavljen razpis za prvega človeka NPU, ki pa, glede na neuradne informacije, ne bo dal novega kandidata. Po poročanju 24 ur naj bi bila aktualna oblast na mesto vodje elitnega kriminalistične urada preferirala Grah Lazarjevo. Ta se na razpis ni prijavila, saj nima pogojev, ki so navedeni v razpisu. Petra Grah Lazar je sicer na NPU že bila zaposlena kot preiskovalka, od konca leta 2010 do 2014. Nato je odšla na DUTB, tam bila skoraj pet let, zdaj pa je zaposlena v podjetju Deloitte, v oddelku finančnega svetovanja. Po poročanju medijev naj bi se bila Grah Lazarjeva v tem času srečala tako s premierjem Janezom Janšo kot tudi vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Andrejem Juričem.
​Viri v vrhu policije namigujejo, da naj bi bil Jurič ne izbral nikogar od teh, ki so se prijavili na razpis, ne glede na oceno komisije, nato pa na vrh NPU mimo razpisa kot vršilko dolžnosti postavil Grah Lazarjevo. "Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič se je sestal z več osebami, saj ocenjuje, da je treba imenovati novega vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi povečanja učinkovitosti delovanja enote. Pojasnjuje še, da od imenovanja na funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije 1. julija letos ni imenoval ali razrešil nikogar, zato so očitki o kakršnemkoli kadrovanju brezpredmetni. Če pa bo koga imenoval, pa bo to izvedeno izključno na podlagi njegove lastne odločitve oziroma predloga," so na vprašanja v zvezi z izbiro vodje na NPU odgovorili na Generalni policijski upravi.

Srečevanje z Janšo, Juričem, Snežičem

Petre Grah Lazar nismo uspeli priklicati, za druge medije zadeve ni želela komentirati. Na NPU je prišla v prvem letu delovanja tega urada, v prvi skupini "zunanjih strokovnjakov", ki poleg policistov sestavljajo preiskovalne skupine. Tedaj naj bi bila v stikih z davčnim svetovalcem Rokom Snežičem, ki je zdaj tudi svetovalec premierja Janše. Rok Snežič na vprašanja odgovarja kratko: "Ničesar ne bom komentiral!" Janez Janša je sicer že večkrat ponovil, da je treba depolitizirati NPU, ki preiskuje nekatere finančne tokove v povezavi s stranko in mediji blizu nje. Ker je NPU konec junija izvajal hišne preiskave zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme med koronaepidemijo, ker so preiskovalci za več ur zadržali gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in je aktualna oblast to označila za politično gonjo, je najprej odstopil takratni generalni direktor policije Anton Travner (navedel je osebne razloge); nato pa tudi notranji minister Aleš Hojs, ki pa je še zmeraj minister, saj Janša kuverte z njegovo odstopno izjavo še ni odprl. Prav zato, ker je Lamberger, trenutni vedejevec na čelu NPU tedaj preiskovalce podprl, menda ni več izbira aktualne politike za vodenje tega urada.
​Omeniti je treba, da se postavlja tudi vprašanje, ali vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije lahko imenuje direktorja NPU, katerega mandat traja pet let. Večina pravnikov trdi, da bi bilo treba najprej imenovati generalnega direktorja policije, ta pa nato direktorja NPU. A prav to mnenje lahko izkoristi sedanji prvi človek policije, da na vrh NPU kot vedejevko imenuje Petro Grah Lazar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta