NPU preiskuje delo računskega sodišča

Elizabeta Planinšič
24.03.2021 18:29
Predmet postopka Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi bila revizija poslov z opremo, o čemer je računsko sodišče pred kratkim objavilo poročilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preiskovalci NPU naj bi pod drobmogled vzeli tudi, ali je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel s tem, ko je konec decembra s položaja pristojnega namestnika, zadolženega za revizijo, razrešil Jorga Kristijana Petroviča, zlorabil položaj. 
Robert Balen

Na policiji so portalu Necenzurirano.si potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v povezavi z delom računskega sodišča pri reviziji poslov z opremo. Uvedli so ga zaradi suma storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Konkretnejših pojasnil na policiji ne dajejo.

Računsko sodišče je pred dnevni objavilo poročilo o reviziji nabav zaščitno opreme med prvim valom epidemije. Ugotovitve računskega sodišča so bile, da vlada, ministrstva za zdravje, gospodarstvo in obrambo ter Zavod RS za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa niso bili učinkoviti. Računsko sodišče je policiji naznanilo tudi trinajst sumov kaznivih dejanj. Zdaj pa je delo računskega sodišča pod drobnogledom preiskovalcev NPU.

Na policiji podrobnejših podatkov o postopku zaradi varovanja interesa preiskave ne izdajajo, tudi tega ne, za sum katerega dejanja gre in kdo naj bi bil preiskovan. Portal necenzurirano.si pa poroča, da naj bi NPU zanimalo, ali je računsko sodišče revizijo opravilo v skladu z letnim programom dela in notranjimi akti. Preiskovali naj bi, ali je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel s tem, ko je konec decembra s položaja pristojnega namestnika, zadolženega za revizijo, razrešil Jorga Kristijana Petroviča, zlorabil položaj. Kriminalisti naj bi tako že zahtevali obširno dokumentacijo o reviziji, ki jo je računsko sodišče uvedlo maja lan, zahtevali pa so tudi sklep o uvedbi revizije, podatke o članih revizijske komisije, pripravi osnutka in soglasja k osnutku poročila. Večina teh dokumentov je sicer že javno objavljenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta