Nuška Čakš Jager: Po mnenju epidemiologov policijska ura ni potrebna, Slovenija je sicer po pojavnosti virusa v vrhu EU

M.R.
10.03.2021 11:55
Epidemiloginja pri NIJZ Nuška Čakš Jager je opozorila na še vedno visoko 14-dnevno incindenco v Sloveniji, ki našo državo uvršča v sam vrh Evropske unije. Govorila je o britanskem sevu in tudi o tem, ali je omejitev gibanja v nočnem času z epidemiološkega vidika potrebna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager
STA

Slovenija se glede na število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev uvršča v sam vrh Evropske unije, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager

Glede na včerajšnje podatke je v Sloveniji potrjenih 496 primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, višjo pojavnost primerov v EU beležijo le še na Slovaškem, Češkem in Malti. V ostalih državah se incidenca približuje povprečju unije, ki znaša nekaj več kot 300 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev. 

Nekoliko je narasel tudi delež dnevnih pozitivnih testov, ki je bil nekaj dni nazaj še 12,5-odstoten, zdaj pa je spet narasel na 15,8 odstotka. "Upajmo, da bo trend kmalu spet obrnjen navzdol," je ob tem dejala. V domovih starejših občanov so v zadnjih dveh tednih potrdili 15 novih okužb, večinoma je šlo za okužbe med tistimi, ki so na novo prišli v domove. Čakš Jagrova je ocenila, da je ta številka "izjemno spodbudna"

V svetu se sicer epidemiološka slika, povezana s koronavirusom, v zadnjem času spet poslabšuje, predvsem na račun slabšega stanja v Evropi, je še dejala. V zadnjih 14 dneh so poročila o največ novih primerih prihajala iz Francije, Italije, Poljske in Nemčije, največ smrti pa so beležili v Italiji, na Češkem, v Franciji, na Poljskem in Slovaške. V EU je bilo do 9. marca potrjenih preko 23 milijonov pozitivnih primerov, umrlo pa je 536 tisoč ljudi. 

Večina držav še ne beleži intenzivnega padca števila novih primerov. Evropski center za nalezljive bolezni ocenjuje, da je tveganje za širjenje bolezni, predvsem zaradi britanskega in južnoafriškega seva, še vedno veliko. 

Konec meseca bi lahko v Sloveniji prevladoval britanski sev

Je pa včeraj Inštitut Jožef Stefan podal novo prognozo širjenja virusa v Sloveniji, pri čemer poudarjajo, da bi lahko konec marca v Sloveniji postal dominanten britanski sev, ki se hitreje širi. Pri tem poudarjajo, da bi se lahko krivulje spet obrnile navzgor. Nove napovedi za prehod v različne faze sproščanja ukrepov pa niso želeli podati, saj so negotovosti prevelike. Podali jo bodo, ko bo epidemija začela vidno upadati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta