O končnem seznamu kandidatov gibanja Povežimo Slovenijo bodo odločale ankete

Timotej Milanov
25.11.2021 06:00

Pri sestavljanju skupne liste v sodelujočih strankah stavijo tudi na močno župansko bazo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Združeni v boj za politično preživetje: Čuš, Kovšca, Počivalšek, Podobnik in Kangler

Povežimo Slovenijo/Facebook

Na predvečer vladnega obiska Pomurja so se v Beltincih sestali predsedniki Stranke modernega centra (SMC) Zdravko Počivalšek, Slovenske ljudske stranke (SLS) Marjan Podobnik, Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Alojz Kovšca, Zelenih Slovenije Andrej Čuš in Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler. Omenjene stranke bodo na državnozborskih volitvah v okviru gibanja Povežimo Slovenijo nastopile s skupno listo kandidatov, s čimer upajo, da si bodo zagotovile preboj ali obstanek v državnem zboru. V začetku decembra bo prišlo najprej do združitve strank SMC in GAS, nato bo združena stranka nadaljevala pogovore s preostalimi strankami, ki so del gibanja.

Lista bo zaključena do božiča

Kangler pravi, da je skupna lista kandidatov že skoraj usklajena. Pri tem bo število kandidatov, ki jih bo na skupni listi imela posamezna stranka, odvisno tudi od rezultatov anket, ki jih bodo izvedli v tistih volilnih okrajih, v katerih bi dve sodelujoči stranki imeli dobrega kandidata. Kangler pričakuje, da bo imela NLS na skupni listi od 17 do 20 kandidatov. Sam bo kandidiral na območju Maribora, med vidnejšimi imeni pa bosta zanje kandidirala dva nekdanja poslanca SDS, Pavle Rupar v Tržiču in Franc Pukšič v enem od ptujskih okrajev.

Gibanje bo ponudilo svojega kandidata za predsednika vlade. Kangler pravi, da bo to vidna osebnost iz gospodarstva, a o konkretnem imenu ne govori. Doslej se je v javnosti omenjal predsednik uprave Krke Jože Colarič, a so v družbi to informacijo za Dnevnik že zanikali. Kangler dopušča možnost, da bi se jim pred volitvami pridružila še kakšna manjša lokalna lista. Morebitni izvoljeni kandidati z liste bi delovali v skupni poslanski skupini, prav tako so, še pove Kangler, možne nadaljnje strankarske združitve po volitvah. Oblikovanje liste bo po njegovih besedah zaključeno do božiča.

Predsednik nadzornega odbora SMC in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec pravi, da končnega seznama imen kandidatov še nimajo. Več bo znano po združitvenem kongresu, pravi, tudi glede njegove morebitne kandidature. Sam ne razmišlja o tem, da bi se na kongresu potegoval za katero od funkcij. Slavinec verjame, da bo na kongresu potrjena odločitev o sodelovanju stranke v gibanju Povežimo Slovenijo. Sam ocenjuje, da bi lahko na volitvah dobili do deset odstotkov glasov.

Podobnik: Ni se treba opredeliti za Janšo ali proti njemu

Podobnik ocenjuje, da bo dobra polovica kandidatov na listi strankarskih, preostali bodo nestrankarski, med temi sta tudi pevec Oto Pestner in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. "Za takšne kandidate je Povežimo Slovenijo atraktivna opcija, ker se jim s to kandidaturo ni treba opredeljevati za Janšo ali proti njemu." Na pripombo, da je eden od ciljev liste po volitvah vendarle oblikovanje koalicije s SDS Janeza Janše, Podobnik odgovarja: "Kje to piše? Niti slučajno. Naš namen je zmagati na volitvah, po katerih bo naš kandidat za mandatarja k sodelovanju povabil tako leve kot desne stranke." Pri osnovnih programskih izhodiščih bodo izhajali iz slovenske ustave in dobrih praks iz tujine, predvsem iz Avstrije. Pri tem bo poseben poudarek namenjen regionalnemu razvoju: "Kar pomeni, da moraš imeti enake možnosti za kakovostno življenje ne glede na to, v katerem kraju Slovenije se rodiš." Čeprav bodo praviloma kandidirali tudi vsi predsedniki sodelujočih strank, sam pravi, da njegova kandidatura še ni gotova: "Zavedam se, da sem bil v preteklosti večkrat diskreditiran in da je v okrajih, kjer bi kandidiral, trenutno verjetno močnejši kandidat Janez Cimperman. Bomo videli, kaj bo pokazala anketa." Poleg Cimpermana, župana občine Ig, gibanje Povežimo Slovenijo zajema 54 županov, od katerih je po besedah Podobnika za vsaj 15 zelo verjetno, da bodo kandidirali in da so najmočnejši kandidati v svojem okolju. Med njimi na predlog SLS župani Branko Ledinek (Rače - Fram), Franci Rokavec (Litija), Franc Čebulj (Cerklje na Gorenjskem) in Berto Menard (Logatec). V Halozah naj bi kandidirala strankina podpredsednica Suzana Lara Krause, zelo verjetna je tudi kandidatura nekdanjega poslanca SLS Jakoba Presečnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta