O (ne)pogoju testiranja: Policijska sindikata prva na ustavno sodišče

21.09.2021 05:50
Sindikata zahtevata oceno ustavnosti odlokov vlade, hkrati pa tudi zadržanje vladne odločitve o tem, da za državne uslužbence ne bo več veljal pogoj testiranja za delo na delovnem mestu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policistom bo težko odrediti delo od doma. Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

Oba policijska sindikata sta na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden in ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi določa pogoj prebolelosti in cepljenja, če želijo svoje delo opravljati v prostorih delodajalca ali na terenu, ne pa tudi testiranja.

Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, je pojasnil, da so pobudo za ustavno presojo vložili zoper dva odloka, s katerima se uveljavljata protokola PCT in PC kot pogoja za opravljanje dela in ohranitev delovnega razmerja. "Vložena ustavna presoja vsebuje tudi predlog za zadržanje obeh odlokov ter predlog za prednostno obravnavo pred ustavnim sodiščem," še doda Mlekuš. Sindikat je svoje člane pozval k predložitvi pooblastila za zastopanje in teh so, pravi Mlekuš, dobili več, kot so jih pričakovali. "Trend samovoljnega uresničevanja določenih odločitev delodajalca se izredno stopnjuje in v prihodnjih dneh in tednih lahko pričakujemo vedno bolj intenziven pritisk na zaposlene," še dopolni.

Nedopustna praksa

Policijski sindikat Slovenije, ki mu predseduje Rok Cvetko, spodbija sporni vladni odlok, ki iz PCT-pogojev za državne uslužbence umika T, in ustavnemu sodišču predlaga zadržanje izvrševanja tega odloka. "Sindikat podpira precepljenost državljanov in tudi ukrepe za obvladovanje in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, vendar ne na način, da se kršijo ustavne pravice in da se ustvarja dvom o delovanju pravne države in delitvi oblasti. Uveljavitev takšne nedopustne prakse pomeni, da so lahko v naslednjih dneh v obliki samovoljnih oblastnih aktov na udaru tudi druge človekove pravice in temeljne svoboščine, ki zadevajo vse zaposlene oziroma vse državljane. S tem se podira sistem zavor in ravnovesij med posameznimi vejami oblasti, žrtve tega pa so zaposleni oziroma državljani," pojasnjujejo v sindikatu. In dodajajo: "In prav zato je pomembno razumeti, da je pri varovanju temeljnih vrednot pravne države potrebna enotnost vseh – prav povzročitev neenotnosti, razdora ali delitev ljudi na cepljene in necepljene je, kot kaže, osnovni cilj politične oblasti, da bi se zamaskiral neuspeh pri obvladovanju širjenja bolezni. Po mnenju Policijskega sindikata Slovenije so tako cepljenim kot necepljenim kršene osnovne človekove pravice, in sicer pravica do odškodnine, pravica do sodnega varstva in pravica do uveljavljanja drugega mnenja, saj vlada cepljenje ni uvedla z zakonom, pa bi ga bila morala."

Na ministrstvu še nimajo odgovorov

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v petek pojasnil, da bo za izpolnjevanje pogoja s 1. oktobrom zadoščal že en odmerek cepiva pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra. Tisti v državni upravi, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo, je zagotovil in dodal, da če dela na domu zaradi narave in vrste dela ter delovnega procesa ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Seveda bodo policisti, ki so organizacijska enota notranjega ministrstva, težko delali od doma. Prejšnji teden smo izvedeli, da je na ministrstvu in v njegovih organizacijskih enotah cepljenih ali prebolelih okoli polovica zaposlenih, polovica pa se mora zdaj testirati. Včeraj pa so nam na notranjem ministrstvu odgovorili, da v tem trenutku natančnejših pojasnil in odgovorov, kako bo s policisti, ki ne izpolnjujejo pogoja P ali C, še nimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta