O razrešitvi direktorice TV Slovenija bi lahko odločil Whatmough

14.08.2021 06:00
Trenutno najverjetnejši scenarij ponedeljkove vroče seje programskega sveta, na kateri bodo odločali o usodi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak: svetnikov ne bo dovolj, zato bo odločitev prešla v roke generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak je prepričana, da ji s strokovnega vidika generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough nima očitati ničesar. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Programski svet Radiotelevizije Slovenija bo v ponedeljek obravnaval predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. Za razrešitev programske direktorice mora glasovati najmanj 15 programskih svetnikov, ne glede na to, koliko jih je na seji prisotnih. Kot neuradno špekulira več naših sogovornikov, bi se lahko seje naposled udeležilo manj kot 15 svetnikov, kar bi pomenilo, da bi bila seja nesklepčna. Odločitev o razreševanju direktorice bi bila v tem primeru v pristojnosti generalnega direktorja.

Gorščakova: Kdor je potrjeval, naj razrešuje

Več poznavalcev dogajanja nam je neuradno povedalo, da naj bi v ozadju še včeraj potekala prepričevanja, da se svetniki seje ne bi udeležili. Ker jih je na višku poletne sezone več tudi na dopustu, naj bi si, kot smo izvedeli, v programskem svetu s predsednikom Cirilom Baškovičem na čelu prizadevali, da bi lahko člani sveta na seji sodelovali tudi na daljavo. A je to po spremenjenem poslovniku mogoče zgolj v izrednih okoliščinah; v primeru naravnih in drugih nesreč.

Pred sejo, ki bo torej potekala v živo, Gorščakova dejstvo, da utegne biti naposled odločitev o njeni usodi v rokah generalnega direktorja, komentira tako: "Če me je programski svet potrdil, bi me moral programski svet tudi razreševati." Prepričana je namreč, da bi morala biti pristojnost generalnega direktorja, da sam odloči o njeni razrešitvi, skrajno sredstvo, če bi denimo prihajalo do škode: "Ne prihaja do nobene škode, svoje delo pa, kljub temu da sem v zelo čudni situaciji, ves čas opravljam profesionalno in korektno." Gorščakova si želi, da bi programski svet o predlogu generalnega direktorja opravil razpravo in o tem tudi glasoval: "Ne bi si upala špekulirati, ali bodo svetniki prišli ali ne. Si želim, da bi prišli, ker menim, da je to demokratičen proces, ki ga je treba opraviti," je za Večer pojasnila direktorica TV Slovenija.

Če bi bila razrešena, sledi ...

Če bi Gorščakovo generalni direktor razrešil, bi sledilo imenovanje vršilca dolžnosti. Kot možne kandidate se neuradno omenja Valentina Areha, Vesno Zadravec, po ocenah nekaterih naših sogovornikov bi lahko bil to kar Whatmough sam. Kot je presodil član programskega sveta Jože Poglajen, bi se lahko pri imenovanju vršilca dolžnosti sicer spet zapletlo, ker je tudi zanj potrebno soglasje programskega sveta. Ocenil je sicer še, da se bo v primeru razrešitve direktorice "zagotovo naprej kadrovalo, najprej pri urednikih, začenši z Manico Janežič Ambrožič".

Spomnimo, generalni direktor Whatmough Gorščakovi očita, da ni spoštovala statuta RTVS, ker ni pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Meni tudi, da ob opozorilih "ob zgodovinsko najnižji gledanosti TV-programov" ni ukrepala, prav tako po njegovem ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija.

Gorščakova je obrazložitve teh in še nekaterih drugih očitkov na njen račun ocenila kot prirejene za razrešitev. Glavni razlog je po njenem namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah. Kot nepoznavanje meja njegovih pristojnosti kot generalnega direktorja je navedla primer, ko ni podprla njegovega predloga za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija. Kot je ocenila Gorščakova, je to bil "neposredni vzrok" za njegov predlog za soglasje k njeni razrešitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta