O razrešitvi direktorice TV Slovenija Gorščakove 16. avgusta, predsedniku programskega sveta povedali, da je to še pravočasno

Vanessa Čokl
06.08.2021 16:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Programski svet Radiotelevizije Slovenija bo predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak obravnaval na seji 16. avgusta ob 15. uri, je povedal predsednik sveta Ciril Baškovič. Po pravnem mnenju, ki ga je dobil, bo takrat sprejeta odločitev še pravočasna.

Grah Whatmough je predlog vložil 30. julija, svet pa mora o njem po zakonu odločiti v 15 dneh. Baškovič je Odvetniško družbo Čeferin in drugi prek pravne službe Radiotelevizije Slovenija (RTVS) vprašal, ali mora svet odločiti do sobote, 14. avgusta, ali pa bi bila pravočasna tudi odločitev, sprejeta v ponedeljek, 16. avgusta. Podrobnosti o pravnem mnenju ni želel navajati.

Če generalni direktor ne prejme opredelitve sveta pravočasno, sme o razrešitvi odločiti samostojno. Vabilo na sejo sveta skupaj z gradivi bodo odposlali v ponedeljek, danes pa so vse članice in člane sveta po elektronski pošti obvestili, naj v prihodnjem tednu pričakujejo vabilo na sejo. "Potem bomo klicali vsakega posebej in ga vprašali, ali se bo seje udeležil ali ne," je napovedal Baškovič. 

Generalnemu direktorju je že pred dnevi dal pobudo, naj zaradi pomembnosti zadeve in upoštevanja vloge programskega sveta razmisli o prestavitvi roka na drugo polovico avgusta, ko bi se programski svetniki že vrnili z dopustov in bi tako lažje izpeljali sklepčno sejo. Vendar je generalni direktor v torek zvečer elektronsko odgovoril, da zakonskega roka ne more spreminjati, je razvidno iz Baškovičevega dopisa članom sveta.

Natalija Gorščak
Robert Balen

Generalni direktor Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta RTVS, ker naj ne bi bila pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV-programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija (misli se Manico Janežič Ambrožič, op. ur.), meni generalni direktor.

Gorščakova je že poudarila, da sama ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati. Prav tako je izpostavljene očitke zavrnil Whatmoughov predhodnik Kadunc. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta