Ob novih ukrepih stiske staršev velike, marsikaterega tare skrb, ali bo izgubil službo, če bo uveljavljal višjo silo

Urška Mlinarič
30.03.2021 18:25
Gospodarstvo bo delovalo skoraj nemoteno, zato k varstvu pozivajo tudi podjetniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bi dokazali, ali so res zaposleni v krtični infrastrukturi, bodo starši morali v vrtec najkasneje v četrtek prinesti tudi potrdilo.
Andrej Petelinšek

"Res ne vem, kaj bom naredila tokrat. Mož je cele dneve v službi, saj skrbi za dve bencinski črpalki in tudi sama bom morala na delo, čeprav v tem trenutku še ne vem, ali bodo cvetličarne odprte, ali pa bomo strankam robo dostavljali. Ne eden ne drugi pa po vladni odločitvi ne sodiva v kritično infrastrukturo." Tako Romana, mama vrtčevske deklice in učenke tretjega razreda, o odločitvi vlade, da bodo od 1. aprila vrtci in šole za učence prvega triletja lahko v nujno varstvo sprejeli le otroke tistih staršev, ki delajo v kritični infrastrukturi. Mednjo poleg zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, socialnem varstvu, zdravstvu, policiji in vojski sodijo še vsi, ki so zaposleni v sektorjih energetika, promet, prehrana, sektor preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij. Da bi dokazali, ali so res zaposleni v teh panogah, bodo starši morali v vrtec najkasneje v četrtek prinesti tudi potrdilo.

Z otroki na delo, k sorodnikom ...

A ravnateljica Vrtca Pobrežje v Mariboru Branka Šamec se sprašuje, kaj vse spada denimo pod sektor energetike ali prehrane. "Takšna navodila so preohlapna, jaz pa časa, da bi raziskovala, kaj natančno to pomeni, nimam, zato bomo vsako vlogo skrbno pretehtali." Šamčeva pravi, da so stiske staršev velike. Številni, četudi ne sodijo v kritično infrastrukturo, morajo na delo, delodajalec jim ne omogoča dela na domu, marsikaterega tare skrb, ali bo izgubil službo, če bo uveljavljal višjo silo. Tudi naša sogovornica iz uvodnega dela pravi, da zaradi želje, da obdrži službo, v drugem valu ni uveljavljala višje sile. "Z delodajalcem sem se dogovorila, da bom delala ob popoldnevih, tako da je hčerka lahko sodelovala pri pouku na daljavo, mlajšo pa sem preprosto posadila pred televizijo.

Branka Šamec: "Navodila so preohlapna."
Andrej Petelinšek

S tem se strinja tudi Mariborčanka Darija, mama dveh vrtčevskih otrok, ki jih bo tokrat zaupala starim staršem. "Če bi bila res nuja, pa bom uveljavljala višjo silo. Za zdaj tega ne želim, saj se mi ne zdi pošteno do mojih sodelavk, poleg tega imam delo, ki pogosto ne more počakati," pove. O pozivih vladnih predstavnikov, naj delavci koristijo dopust, pa meni, da je ta namenjen tako fizičnemu kot psihičnemu počitku. "Nenehno ukvarjanje z dvema majhnima otrokoma, pri čemer te omejuje še na določeno območje, ni dopust," doda.

Pozivi, naj še enkrat premislijo

​Obe mamici menita, da bi država morala varstvo omogočiti vsem staršem, ki to potrebujejo. Mednje sodijo tudi številni starši, ki odhajajo vsakodnevno v službo v sosednjo Avstrijo, kjer ni tovrstne zaustavitve javnega življenja in zato tudi delodajalci ne kažejo volje, da bi delavcem omogočili dopust, opozarjajo tako v vrtcu na Pobrežju kot v vrtcu v Murski Soboti, kjer je ravnatelj Borut Anželj pojasnil, da si želijo enotnega ravnanja vseh vrtcev. Zato so v Skupnosti vrtcev Slovenije v pismu ministrstvu za izobraževanje, kjer so danes telefoni zaradi klicev staršev pregorevali, in predsednika vlade pozvali, naj še enkrat premislijo svojo odločitev in vrtčevsko varstvo omogočijo vsem, ki to potrebujejo. "Deležni smo tako pritiskov staršev kot jasnih sporočil gospodarstva, da bo nemoteno delovalo, zato ne moremo razumeti, zakaj se vrtci in šole, ki smo dokazali, da smo varno okolje, zapirajo," je povedala predsednica skupnosti Janja Bogataj. K temu, da naj se zagotovi varstvo v vrtcih in šolah tudi za otroke staršev, ki delajo v industriji, kot je to veljalo v jesensko-zimskem valu, so pozvali tudi v Klubu slovenskih podjetnikov, kjer menijo, da bi o tem, kdo bo dobil varstvo, ponovno morali odločati župani oziroma vrtci ter šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta