Ob plači še dvakrat višji delež pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
30.01.2020 17:11

Zavarovancem, ki delajo po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in so do zdaj dobivali 20 odstotkov pokojnine ob plači, bo danes Zpiz že nakazal dvakrat višji znesek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spodbuda je očitno mnoge prepričala, da se še splača delati po izpolnitvi pogojev za upokojitev.
Sašo Bizjak

Danes bodo vsi tisti zavarovanci, ki delajo po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in so do zdaj že dobivali del pokojnine ob plači, dobili dvakrat višje nakazilo. Namesto dosedanjih 20 odstotkov delne pokojnine po novem 40 odstotkov, kar je začelo veljati z januarjem po spremembi pokojninske zakonodaje. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je namreč do izdaje nove odločbe, s katero bo zavarovancem znesek 40 odstotkov starostne pokojnine na novo odmerjen, opravil začasni izračun akontacije tega zneska na podlagi že priznanega izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine tako, da je decembra lani nakazani znesek povečan za dvakrat.
V začetku februarja bodo zavarovancem poslal tudi obvestilo o nakazilu. Po izdaji odločbe, ki jo bo prejelo 10.565 zavarovancev v naslednjih mesecih, se bo akontacija poračunala z novo odmerjenim zneskom 40 odstotkov starostne pokojnine, so včeraj sporočili iz Zpiza. Zavarovanci lahko po novem prejemajo 40 odstotkov delne starostne pokojnine največ tri leta, po treh letih pa bodo dobivali le še 20 odstotkov delne starostne pokojnine, če bodo seveda še delali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta