Ob poplavah za pomoč prizadetim na polno aktivirane tudi humanitarne organizacije. Kako pa lahko vi pomagate?

BEB
05.08.2023 21:05

Solidarnost je ob hudi naravni nesreči, ki je prizadela državo, povezala ljudi. Številni prizadetim ponujajo pomoč, nastanitve, potrebno opremo, gasilcem obroke. Najhitreje sedaj pomagate s poslanim SMS, poseben mail odprla vlada

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v Ljubljani so poplavljene številne kleti, hiše.  
Robert Balen

Rdeči križ Slovenije je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji ravno tako močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč, sporočajo iz RKS. Na pomoč so prišli tudi kolegi iz Rdečega križa Hrvaške ter Rdeči križ Avstrije. 

Če želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om, pravijo. RKS darujete s ključno besedo UJMA 5 oziroma UJMA10 ter ga pošljete na številko 1919. Tako donirate 5 oziroma 10 evrov. Darujete pa lahko na isto številko tudi drugim organizacijam in sicer, da v sporočilo napišete Karitas 5 oziroma Karitas10 (Slovenska Karitas), Enosrce5 (Zveza prijateljev mladine Slovenije), Veriga5 (Veriga dobrih ljudi, ZPM Moste Polje) ali Ljudje5 (Adra)

Rdeči križ ima tudi odprt TRR račun, podatki za nakazilo so: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. 

Zveza prijateljev mladine pa podatki za nakazilo: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

SI56 6100 0000 3512 232 sklic: SI00 245021 koda: CHAR Namen: neurje

Sporočajo tudi, da bo Tabor Mojca iz Dolenjskih Toplic že v nedeljo, 6. avgusta, brezplačno nudil varen in spodbuden prostor za otroke, kjer bodo lahko preživeli čas v prijetni družbi ter se udeležili raznolikih aktivnosti. 

Vse informacije o taboru ter prijave so mogoče na naslednjih kontaktih: dpm.mojca1@siol.net: Telefon: 041-643-969

Moste pri Komendi 
Luka Cjuha

Vlada RS sporoča, da je na voljo poseben e-mail, na katerem zbirajo pomoč inforacije vseh, ki bi lahko pomagali pri nastanitvah ljudi ter z mehanizacijo ali delovno silo. In sicer pri Upravi za zaščito in reševanje na poplave@gov.si zbirajo informacije in jih bodo po potrebi uporabili. 

Slovenska filantropija zbira prijave ljudi, ki bi želeli pomagati na terenu pod usmeritvami Civilne zaščite. Pri tm posebej opozarjajo, da se ne podajate sami na teren. Na tej povezavi najdete obrazec, v katerega vpišete, kako bi lahko pomagali. 

Na Facebooku je tudi skupina Pomoč ob poplavah (Slovenija), kjer posamezniki ponujajo in prosijo za konkretno pomoč. Zlasti v delih, kjer se je voda že umaknila, potrebujejo pomoč pri čiščenju. Seveda pa se je treba prej prepričati, da je to varno.  

Pri društvu Humanitarček tudi opozarjajo naj se ljudem ne nakazuje denar na njihove TRR, ker so pri tem možne zlorabe oziroma se lahko komu s tem naredi tudi slaba usluga, da zaradi te donacije izgubi potem socialno pomoč ali kak drug transfer. 

Sicer pa je vse še v začetnih fazah, škoda se šele preverja, opravljajo prva čiščenja. Ko bodo organizacije potrebovale oblačila in ostalo opremo, da jo delijo, bodo k temu pozvale. Sedaj so na prvem mestu roke. Za kar pa vprašajte lokalno CZ in gasilce. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta