Ob sproščanju: "Pogojevanje vstopa v lokal s potrdilom močno omejuje delovanje in poslovanje. Na tak pogoj dolgoročno ne moremo več pristajati"

Vida Božičko
13.05.2021 18:50
Vlada je ob ugodnem razvoju epidemije sprejela nove sprostitve. A kljub začetnemu zadovoljstvu organizatorje dogodkov in gostince najbolj moti obvezno dokazilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Od sobote bo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi. Do zdaj se jih je lahko zbralo največ deset. Z več odloki pa je vlada tudi opredelila obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev, in to pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike. Gostinski lokali bodo po novem lahko odprti do 22. ure in ne več le do 19. Razdalja med ljudmi za isto mizo ne bo več določena. V šolske klopi se bodo vrnili vsi dijaki in študentje.

V dvorane in na tribune se vračajo gledalci

Novo sprostitev, ki omogoča 50-odstotno zasedenost sedišč z medsebojno razdaljo 1,5 metra na športnih, kulturnih in zabavnih prireditvah, organizatorji pozdravljajo.

Od sobote bo spet mogoč obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"Glede na to, kaj je veljalo včeraj in kaj bo dovoljeno jutri, je to velik napredek. Mi bomo predstave začeli kar takoj. Točno število gledalcev bomo morali še določiti glede na kvadraturo, a 50-odstotna zasedenost pri nas pomeni okoli 400 ljudi," je dejal Simon Krečič, umetniški vodja Opere SNG Maribor. Tudi izvršna direktorica Eventima Nicole Radermacher pravi, da je taka sprostitev vzpodbudna, a le na prvi pogled: "Taki pogoji pridejo prav športnim prireditvam, občinskim in državnim proslavam, kjer niso odvisni od vsake prodane vstopnice. Za nas pa bo vstopnice pod takimi pogoji še vedno težko prodati." Za vse dogodke namreč velja pogoj PCT, kar pomeni, da morajo obiskovalci predložiti potrdilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju. "Velikih koncertov pod takimi pogoji zagotovo ne bo. Tudi zato ne, ker je treba zagotoviti sedišča, za te koncerte pa vemo, da je publika stoječa," še razlaga. Na Eventimu bodo sicer prihodnji teden začeli prodajati vstopnice za športne prireditve in manjše poletne dogodke, si pa želijo, da bi omejitve kmalu spet sprostili. Sploh tistih, ki se tičejo PTC-pogojevanja.

Razdalja med gosti lokalov se ne bo več merila. 
Andrej Petelinšek

Gostinci še vedno odvisni od vremena

Te sprostitve ni mogoče pričakovati kmalu. Vlada namreč ta pogoj po novem predvideva tudi za zeleno fazo, v katero bi po nekaterih napovedih lahko prešli v začetku junija. Prav predložitev dokazila za goste najbolj skrbi tudi gostince. "Pogojevanje vstopa v lokal s potrdilom močno omejuje delovanje in poslovanje. Na tak pogoj dolgoročno zato ne moremo več pristajati," je dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar, ki zato nadaljuje, da so gostinci prav zaradi tega pogoja še vedno odvisni od vremena.

S koncerti Pet pred dvanajsto v kulturnih zavodih opozarjajo na to, da želijo jasna navodila, kako lahko delajo, da bodo lahko načrtovali prihodnje dogodke. 
Andrej Petelinšek

"Gostje pridejo, ko lahko sedijo na terasi, če pa je slabo vreme, jih ni. Nihče se ne bo šel zaradi obiska lokala pred tem testirat," je dodal. Kljub temu pa v sektorju pozdravljajo tudi vse druge sprostitve, ki pa so le odgovor na nesmisle, ki so veljali prej. Po novem tako obratovalni čas ne bo več med 7. in 19. uro, pač pa bo po novem med 5. in 22. uro, kar bo gostincem omogočilo tudi strežbo večerij. Razdalja med ljudmi za isto mizo ne bo več določena, bo pa še naprej veljalo pravilo treh metrov med mizami. Dokazilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju pa ne bo pogoj za mladoletne goste lokala ali kulturne prireditve. Kadar bodo ti v spremstvu staršev, dokazila ne bodo potrebovali. Kaj pa, če se skupina 17-letnikov sama odpravi v kino? V tem primeru se po besedah državne sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc kino predstave brez pogoja PCT ne morejo udeležiti. Tudi pri verskih obredih tako zunaj kot znotraj je dovoljeno zbiranje do 50 ljudi z največ 50-odstotno zasedenostjo sedišč in 1,5 metra razdalje, ne velja pa pravilo PCT. Razlog, zakaj ni zahtevano, je po besedah Fridl Jarčeve v ustavni pravici uresničevanja verske svobode.

V klopi se vračajo vsi srednješolci

V ponedeljek bodo v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci. Ministrstvo za izobraževanje je namreč srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se dijaki tedensko izmenjevali doma in v šoli, prehajajo na model B, kar pomeni, da se vsi izobražujejo v šoli, prav tako pa lahko ves čas bivajo tudi v dijaških domovih. "To je zelo pozitivna novica. Zdaj bomo pa res lahko normalno zaključili šolsko leto. To zadnje obdobje je tudi zelo pomembno za pridobivanje ocen, tako da je še toliko bolje, da bomo vse teste in spraševanja lahko opravili v živo," je dejala predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki sicer poudarja, da so v zadnjih dveh letih dijaki izgubili ogromno. "Srednje poklicne šole so izgubile veliko praktičnega pouka. Kar se tiče znanja, bodo vse najtežje nadoknadili zaključni letniki, tistim na začetku srednje šole pa je umanjkal predvsem socializacijski vidik," še razmišlja Kalinova.

V predavalnice se lahko vrnejo tudi študentje, pravila glede nošenja mask pa ostajajo nespremenjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta