Obisk inšpektorjev zaradi cepljenja preko vrste, Štrukelj: "To je napaka v sistemu, a je bolje tako, kot pa da gre cepivo v nič"

Vida Božičko Vida Božičko
15.01.2021 13:27
Kam z odmerki, ki pri cepljenju ostanejo? Borut Štrukelj meni, da cepivo ne sme iti v nič. Za take primere bi potrebovali rezervne sezname. Smiselno bi bilo tudi dvojno naročanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Štrukelj
Jure Zauneker

Na ljubljanski medicinski fakulteti je po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov, ki so jih prejele tudi druge osebe, domnevno svojci nekaterih zdravnikov. O cepljenju najstarejših svojcev zaposlenih sicer razmišljajo na ljubljanskem onkološkem inštitutu in v kliničnem centru. Cepilna mesta pa so medtem že obiskali zdravstveni inšpektorji. Pojavljajo se vprašanja, kako je do tega lahko prišlo, ko pa imamo jasne prioritete, kdo lahko v tej fazi pride na vrsto za cepljenje. 

Dragocene ampule: bogate države kopičijo zaloge, revne o cepivih le sanjajo.
Andrej Petelinšek

Po strategiji cepljenja so v prvi fazi odmerke dobili oskrbovanci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli, pa zaposleni v zdravstvu in domovih za starejše. Zdaj se lahko cepijo tudi starejši od 80 let, ki niso oskrbovanci domov. Profesorja Boruta Štruklja z ljubljanske fakultete za farmacijo smo vprašali, ali gre za luknjo v strategiji, če drži, da so odmerke dobili tudi posamezniki iz drugih starostnih skupin. "To je napaka v sistemu, ampak še vedno bolje tako, kot pa da gre cepivo v nič," je odgovoril in nadaljeval, da načeto cepivo pač ne sme stati predolgo. "Prvo pravilo je, da odmerki ne smejo stati. Odmerki, ki so enkrat odtaljeni in raztopljeni, imajo omejen rok trajanja. Pfizerjevo cepivo lahko stoji največ štiri do pet ur, Modernino pa nekoliko dlje." Kot je še ponovil, je zato bolje, da damo cepivo komurkoli, vendar pa bi po njegovem mnenju morali imeti rezervni seznam. "Seznam, kjer bi imeli ljudi, ki so glede na skupino upravičeni do cepiva v tej fazi. Potrebovali bi sistem dvojnega naročanja. Bolje bi bilo, če bi tistim, ki čakajo v vrsti, rekli, da je cepiva zmanjkalo in bodo prišli na vrsto naslednjič, kot pa da gremo preko vrste in cepivo dajemo družinskim članom in prijateljem. Ljudje so na to alergični," je še dejal.  

"Verjamemo, da bo zdaj, ko je Jelko Kacin prevzel sistem cepljenja, lažje. Do zdaj koordinacije nismo imeli," še pravi Štrukelj in nadaljuje, da se za drugo cepljenje, ki se bo pričelo prihodnji teden, že uvajajo rezervni seznami. "V kolikor bi se karkoli zgodilo in se tisti, ki so predvideni za drugi odmerek, ne bi prišli cepit, bomo odmerek namenili novim posameznikom. Zaenkrat še vedno tistim, ki so starejši od 80 let."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta