Obmetavanje v državnem zboru: Gibanje Svoboda očita SDS, da nima moralne pravice za razpravo o korupciji

MAT
21.02.2024 10:40

SDS je zahtevala izredno sejo o boju proti korupciji. V državnem zboru poteka burna razprava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih dneh se porajajo vprašanja, ali bosta Eva Irgl in Anže Logar zapustila vrste SDS in skupaj z Dejanom Kalohom ustanovila nepovezano poslansko skupino. 
V zadnjih dneh se porajajo vprašanja, ali bosta Eva Irgl in Anže Logar zapustila vrste SDS in skupaj z Dejanom Kalohom ustanovila nepovezano poslansko skupino. 
Robert Balen

V državnem zboru na pobudo SDS poteka celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. V poslanski skupini največje opozicijske stranke so sestavili priporočila vladi Roberta Goloba, ki pa jih je odbor za pravosodje na torkovem zasedanju zavrnil. V SDS predlagajo, naj državni zbor pozove vlado, da predlaga zakonske ukrepe na področju preventive glede koruptivnih ravnanj, ki bi omogočile učinkovito odkrivanje, preiskovanje in sojenje kaznivih dejanj na področju korupcije. Vlada priporočila opozicije zavrača, zato glasovanja po več kot sedemurni razpravi ne bo.

Janša: Epilog afere Litijska cesta bo morda leta 2036

Predstavnik predlagatelja in prvak SDS Janez Janša je v svojem govoru izpostavil, da je povod za sejo dal predsednik vlade Golob, ki je generalni direktorici Unesca Audreyi Azoulay v nedavnem neformalnem pogovoru ob prisotnosti medijev omenil, da je koalicija v krizi zaradi korupcije. Janša se je osredotočil predvsem na sporni nakup stavbe na Litijski cesti, zaradi česar je minuli teden odstopila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki še vedno opravlja tekoče posle in je prisotna v parlamentu. "Ministrica je najprej branila nakup, nato pa je obrnila ploščo in obtoževala vse okoli sebe. Očitno ni v interesu tistih, ki imajo škarje in platno, da se zadeva razčisti. V več kot mesecu dni kriminalisti NPU še niso obiskali ministrstva za pravosodje, čeprav gre za sume številnih kaznivih dejanj. Okoli leta 2036 bo mogoče kakšen formalni epilog afere,“ je dejal Janša.

Prvak SDS Janez Janša meni, da prihaja odločilna bitka za prihodnost generacij. 
Robert Balen

Po njegovem gre za velik nakup, saj je ministrstvo za stavbo iz državne proračunske rezerve namenilo 7,7 milijonov evrov. S tem denarjem bi lahko zgradili šolo in športno dvorano, lahko bi zgradili dva domova za starejše, lahko bi zgradili obvoznico, je nizal Janša. "Milijoni evrov so šli za propadajočo stavbo, ob tem pa vlada pripisuje nove davke in dajatve, da bi zapolnila sklad za obnovo po lanskih poplavah. V Sloveniji že 20 let poteka saga o nakupu in izgradnji sodne palače. Blizu centra Ljubljane je rezervirano elitno zemljišče za novo sodbo, a so bile vedno ovire za izgradnjo. Namesto tega je vlada dvakrat potrdila nakup stavbe na Litijski cesti, pri čemer ni bilo pregleda, ali je nakup smiseln. Zvoniti bi morali vsi alarmi. Ob tem se postavi vprašanje, koliko okostnjakov je še v vladnih omarah. Vladajoči oblasti predlagam, naj resno razmisli, kakšno razlago korupcijske afere prodaja javnosti in pristojnim organom. Namesto tega se ukvarjate z vprašanji, kdo je kupoval in prodajal orožje pred 30 leti. Takratna slovenska vlada in ministrstvo za obrambo so kupovali, menjavali in prodajali orožje, da smo lahko kupili novo in boljše, saj so nas razorožili na dan, ko je prisegla prva Demosova vlada. To se je zgodilo z veliko pomočjo nekoga, ki vam postavlja nove obraze. Vprašajte Milana Kučana, zakaj je bilo treba prodajati orožje," je zaključil predsednik SDS.

Ministrica v odstopu: Gre za dokazano prevaro

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki lahko še teden dni opravlja tekoče posle, je izpostavila, da ne gre za sklic izredne seje o boju proti sistemski korupciji, ampak je vanjo vključena interpelacija ministrice za pravosodje zaradi objektivne odgovornosti ob nakupu stavbe na Litijski cesti. "Objektivno odgovornost, ki sem jo kot ministrica za pravosodje že sprejela, odstopila in predsednik te vlade je moj odstop še isti dan poslal naprej v državni zbor, ki se je z odstopom tudi seznanil. Za razliko od kakšnega drugega ministra kakšne druge vlade, na primer ministra Aleša Hojsa, ki je v času prejšnje Janševe vlade nepreklicno odstopil, čeprav pravni red Slovenije ne pozna razlike med nepreklicnim in preklicnim odstopom, niti si ne znamo predstavljati, kaj naj bi to pravzaprav bilo. In na to je ta isti predsednik vlade, ki predlaga to sejo z očitno eno tematsko točko, nepreklicni odstop držal v predalu do konca mandata v popolnem in jasnem nasprotju s poslovnikom državnega zbora, ki od predsednikov vlad terja, da odstop v sedmih dneh pošljejo v državni zbor."

V Gibanju Svoboda menijo, da SDS nima moralne pravice za razpravo o korupciji. 
Robert Balen

Glede nakupa stavbe na Litijski cesti je povedala, da je razkrila vse ključne dimenzije tega posla in sprejela politično odgovornost. "Predvsem pa za razliko od številnih drugih tovrstnih afer nisem dopustila, da se le-ta pomete pod preprogo, temveč sem ključne obrise spornih političnih, poslovnih in tudi kadrovskih praks, ki se očitno ponavljajo že zadnja desetletja, obelodanila javnosti preko medijev, na seji komisije za nadzor javnih financ in tudi včeraj na odboru za pravosodje. Gotovo je prikladno sklicati današnjo izredno sejo in ob tem v uvodnem nagovoru večkrat pokazati s prstom kar na celotno vlado in na predsednika vlade, ki naj bi bila ključ konspiracije pri nakupu te stavbe, čeprav je bilo že tudi večkrat jasno povedano in dokumentarno dokazano, da so te odločitve temeljile na prirejeni projektni in investicijski dokumentaciji, na prikrivanju informacij. V tej zgodbi gre za dokazano prevaro," je rekla Dominika Švarc Pipan in izrazila upanje, da bo razprava v državnem zboru osredotočena na potrebne sistemske spremembe na področju boja proti korupciji.

Prednik: Korupcija ima ime in priimek

Vodja poslancev SD Jani Prednik je ocenil, da je "na našo veliko žalost mogoče celo oceniti, da je korupcija del naše kulture." Po njegovo je bilo v preteklosti preveč primerov, ki niso dočakali sodnega epiloga. "Namenoma ne želim poimensko izpostaviti posamičnega primera, ker si že dolgo več ne delam utvare, da so člani ene politične stranke vsi koruptivni, člani druge politične stranke pa vsi pošteni. Korupcija ima ime in priimek. To so tisti, ki jih je potrebno odkriti in jih ustrezno sankcionirati. Priznajmo si, da kot država pri odkrivanju in preprečevanju korupcije žal nismo uspešni, zato se ne smemo čuditi, da je zaupanje v politiko in organe odkrivanja ter pregona tako nizko."

Jani Prednik še ne razkriva, ali se bo podal v boj za šefa SD.
Robert Balen

Prednik je govoril o tem, da se je nov oblak dvoma zgrnil tudi nad Socialne demokrate, ki se v zadnjih tednih ukvarjajo z afero pravosodnega ministrstva. "Dvom je pestil tudi vsakega izmed nas, ki zastopamo vrednote socialne demokracije. Nismo se utapljali v dvomu križem rok, saj je med nami ničelna toleranca do korupcije. Proti korupciji se ne bori tako, da se s prstom kaže na druge, saj korupcija preprečuje vzpostavitev družbe, ki je dobra za vse. Kdor trdi, da smo ministrico pozvali k odstopu, da bi zadevo pometli pod preprogo, se moti. Če bodo posamezni člani SD vpleteni v kakršnokoli korupcijsko afero, bomo zarezali in počistili, sicer socialne demokracije v Sloveniji ne bo več,“ je govoril Jani Prednik.

Sukič: Zadnja Janševa vlada je bila prestreljena s korupcijo

Poslanka Levice Nataša Sukič je večinoma razpravljala o korupcijskih aferah SDS in opozorila na zanimivost, da Janševa stranka v opozicijskih vrstah nenadoma postane branik pred korupcijo. "Državljane bi morala skrbeti vaša koruptivna nespodobnost. Razvili ste domiseln poslovni model, kar dokazuje prvo vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki se ukvarja z nezakonitim financiranjem političnih strank. Vaša nedavna vlada je bila dobesedno prestreljena s korupcijo. Roka Snežiča ste pokadrovali na Dobu, v vaših vrstah ste tolerirali ministre, ki so govorili o tem, kako bodo sodnikom trli jajca. V zadnji Janševi vladi skoraj ni bilo ministra, ki ne bi imel na grbi kakšne afere. Še vedno ne vemo, kje so se izgubili tovornjaki s Toninovimi maskami. Hitre teste ste kupovali pri kritopiramidaših, Počivalškove respiratorje je pomagal dobavljati kar brat Janeza Janše. Naravnost fantastično je, da sejo na temo korupcije predlaga prav SDS, ki v javnosti slika podobo prvega domoljuba in strastnega borca proti korupciji, ko pa pride na oblast, naredi v nekaj letih za desetletje ali več koruptivnih afer."

V Levici menijo, da SDS po prihodu na oblast naredi v nekaj letih za desetletje ali več koruptivnih afer.
Robert Balen

Poslanec NSi Janez Žakelj je poudaril, da se korupcija pojavlja v vseh državah ne glede na stopnjo razvoja. Po njegovem je korupcija v Sloveniji stara toliko, kot je stara država. "Prvič je svoje korenine pognala kmalu po osamosvojitvi, ko je ostala nerazčiščena afera vseh afer. Korupcija namreč nima politične barve in se ne giblje po ravni črti, enkrat skoči iz leve, drugič pa iz desne strani, odvisno, katera opcija je dlje časa na oblasti. Eni imajo tako več možnosti, da se spoprijateljijo z njo, drugi manj, brez skušnjave pa ne ostane nihče. V naši državi imamo vse inštrumente za pregon korupcije, kljub temu pa se korupcija še vedno preganja premalo učinkovito in prepočasi. Temu pritrjuje tudi indeks zaznave korupcije Transparency International, ki za Slovenijo v zadnjih letih ne beleži napredka pri pregonu koruptivnih dejanj. Očitno je, da se do sedaj nobena vlada ni lotila sistematičnega zatiranja korupcije. Politika raje kaže s prstom en na drugega, namesto da bi ustvarila pogoje za neodvisno delovanje organov pregona in sodstva, ki so lahko edini učinkoviti pri kaznovanju koruptivnih dejanj."

Lena Grgurevič je v imenu poslanske skupine Svoboda povedala, da SDS nima moralne pravice za razpravo o korupciji. "Spisek afer te stranke je predolg in brutalen. Če želimo izkoreniniti korupcijo v Sloveniji, moramo bistveno spremeniti naš vrednostni sistem in našo zakonodajo. V Svobodi s tem pričenjamo, opredelili smo več bistvenih spornih zakonskih ureditev, ki onemogočajo učinkovit pregon korupcije in korupcijskih kaznivih dejanj. Začeli smo pripravljati in sprejemati ustrezno zakonodajo. Ne bomo se ustavili. Nadaljevali bomo z urejanjem pravne države in zakonodaje, ki bo takšne rabote politike, ki jo spremljamo 30 let, v največji meri preprečila, pa če se še tako trudijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta