Obvezen negativni test za dnevne migrante: Ne ve se še, ali bo to urejal delodajalec v Avstriji

Pri prehodu dnevnih delovnih migrantov iz Slovenije od prihodnje srede nova, strožja pravila
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaže, da bodo v Avstriji dnevnim delovnim migrantom za prehod meje priznali tudi izvide slovenskih hitrih antigenskih testov. 
Andrej Petelinšek

S predsednikom koroške Slovenske gospodarske zveze v Avstriji Benjaminom Wakounigom smo včeraj popoldne govorili, ko so pogajanja predstavnikov gospodarstva z avstrijsko vlado o uvedbi obveznih testov za dnevne delovne migrante še trajala. Sinoči je avstrijsko ministrstvo za zdravstvo odredbo o zaostrovanju prehajanja avstrijskih meja vendarle že izdalo.

Nova pravila v sredo

Nova pravila za prehajanje avstrijske meje za delovne migrante iz Slovenije bodo začela veljati v sredo, 10. februarja, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Njihovo objavo v uredbi je Wakounig pričakoval že včeraj, nam pa je povedal: "Predstavniki gospodarstva, gospodarske zbornice smo se trudili, da vlada ne bi novih ukrepov zaostrovanja na meji sprejela čez noč, da bi se imeli na novosti čas pripraviti. Vlada je bila v pogajanjih z nami doslej kooperativna," pravi Wakounig.

Gospodarstvo, predvsem predstavniki s Štajerskega in Koroškega, poleg Wakouniga predsednik koroške gospodarske zbornice Jürgen Mandl, pa tudi oba deželna glavarja, koroški Peter Kaiser in štajerski Hermann Schützenhöfer, so tako vlado prepričali, da bodo za dnevne delovne migrante negativni izvidi testov na novi koronavirus veljali vsaj teden dni. Vlada je sprva imela v mislih krajši čas, samo dva ali tri dni. Zadoščali bodo tudi hitri antigenski testi in ne zgolj PCR-testi, ki so sicer zanesljivejši, a zamudnejši.

Benjamin Wakounig: "Vlado na Dunaju smo prepričali, da bodo negativni izvidi testov na koronavirus veljali teden dni."
Sqmi Rahim

Včeraj so še tekla pogajanja o tem, ali bodo avstrijski organi priznavali tudi slovenske hitre antigenske teste ali pa ne, in jih bodo morali čezmejni delavci opraviti v Avstriji. Očitno je slava nezanesljivosti slovenskih hitrih testov že prestopila mejo. PCR-testi, opravljeni v Sloveniji, niso problematični.

Po objavi smo zato sinoči uredbo prečesali še z odvetnico v Gradcu Mario Škof, ki se že leta ukvarja z delovnim pravom v Avstriji: "Načeloma, piše v uredbi, bo Avstrija priznala tudi tuje izvide vseh hitrih antigenskih testov, ki so primerljivi oziroma enakovredni z zdravniškimi avstrijskimi. Nato je navedeno, kaj vse mora tak izvid testa vsebovati: ime testiranega, rojstni datum, uro in datum izvedbe testa, izid, podpis osebe, ki je opravila test, in štampiljko oziroma QR-kodo pristojne institucije." S Škofovo sva ugotavljala, da torej izrecno ni navedeno, da slovenskih hitrih testov na avstrijski meji ne bi priznavali.

Testi tudi v podjetjih

Tudi Wakounig je kasneje v kratki opombi zatrdil, da bodo skušali v pogajanjih še posebej potrditi, da so sprejemljivi tudi slovenski hitri antigenski testi, da odklonijo vsak dvom. Že prej pa je povedal: "Smo pa v teh pogajanjih že uspeli z zamislijo, da bodo v večjih firmah z več sodelavci, ki imajo tudi zdravstveno službo, lahko teste migrantski delavci opravili tam. Za manjša podjetja se je vlada strinjala, da bo za test na delavca primaknila do deset evrov. Ti testi pri nas, v Avstriji stanejo različno. Pri večjih uradnih ponudnikih od sedem do deset evrov, v lekarnah na drobno pa so precej dražji. A tudi pri teh testiranjih bo potrebno potrdilo zdravnika." Tu je Wakounig predvideval prav, saj testov, ki jih ljudje opravijo sami brez zdravnika, ne bodo priznali, še piše v uredbi.

Delovni migranti se bodo morali za prehod meje predhodno registrirati, kar zanje doslej ni bilo potrebno. Registracija bo na spletu mogoča že od nedelje. Registracija je doslej veljala le za druge potnike čez mejo. "Radi bi še, da bi bilo mogoče hitri test opraviti tudi na avstrijsko-slovenski meji," je dodal Wakounig. Ali ta možnost bo, sinoči še ni bilo jasno.

​Wakounig je še rekel, da je zavoljo pandemije sedaj morda nekaj manj dnevnih delovnih migrantov iz Slovenije v Avstrijo kot še leto nazaj: "Ocenjujemo, da jih je okoli 20 tisoč. Od tega jih 60 odstotkov hodi na delo na Štajersko, ostalih 40 odstotkov pa po večini na Koroško, nekaj manj še na Gradiščansko."

Maria Škof: "Načeloma bodo, sodeč po uredbi, priznani tudi slovenski hitri antigenski testi."

Avstrija sicer na drugih področjih ukrepe nekoliko rahlja. Predvideno je odprtje vseh trgovin, ne le živilskih, možne bodo znova osebne storitve, otroci se 14. februarja vrnejo v šole.

Čakajo navodila

Medtem v Zdravstvenem domu Ravne še čakajo navodila ministrstva, kako in ali naj se sploh vključijo v testiranje delavcev migrantov, ki že trkajo na vrata in prihajajo po potrdila, da so negativni na covid-19: "Ta trenutek še nič ni jasno. Seveda nas zanima, kako bo, ker moramo dobiti teste, treba bo organizirati izvajanje, ali bo to izvajala mobilna ekipa v okviru Zdravstvenega doma ali v okviru množičnega testiranja, kje in kdaj," nam je dejal direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik.V zadnjih dneh opažajo, da se število ljudi, ki pridejo prostovoljno na testiranje z antigenskimi hitrimi testi, veča. Prejšnji teden jih je bilo 30 na dan, v torek že 60.

"Ni še dorečeno, ali bodo delavci morali poskrbeti za obvezno testiranje sami ali jim bo to urejal delodajalec v Avstriji. Če bodo morali to storiti v Sloveniji, se bomo prilagodili. Trenutno imamo prostovoljno testiranje organizirano v ZD vsak dan od 11. do 13. ure. Morda bodo želeli testiranja v nedeljo. Ampak potem mora nekdo določiti, kako naj se vse skupaj organizira, in poskrbi za teste. Sedaj ne vemo, ali lahko porabimo teste, ki so namenjeni za prostovoljno testiranje, in seveda, kako organizirati in prilagoditi čas za brise glede na potrebe teh delavcev, saj gre za službe," je še dejal Pušnik.

Že včeraj je bilo na testiranju nekaj delavcev. Tem so napisali potrdilo in z žigom dokazali, da so negativni. Treba bo tudi še razčistiti, ali bo veljalo potrdilo na telefonu ali v fizični, žigosani obliki in podobno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta