Obvezno cepljenje za starejše v Italiji, maske na prostem v Avstriji, stop za necepljene in neprebolevnike v Franciji

Vlade številnih držav zaostrujejo ukrepe v bojazni pred zlomom zdravstvenih sistemov in gospodarstva zaradi velikega odstotka obolelih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Maske FFP2 so na prostem že obvezne v Italiji, zdaj bodo tudi v Avstriji. 

EPA

Zaradi hitrega širjenja koronavirusnega seva omikron, ki v praktično vseh evropskih državah ruši dnevne rekorde okuženih vse od začetka pandemije covida-19, vlade številnih držav zaostrujejo ukrepe v bojazni pred zlomom zdravstvenih sistemov in gospodarstva zaradi velikega odstotka obolelih. Najdoločnejša je bila italijanska vlada pod vodstvom morebitnega novega predsednika države Maria Draghija: predpisala je obvezno cepljenje za starejše prebivalce in zagrozila z visokimi kaznimi za neupoštevanje ukrepa.

Zaradi ukrepov grožnje epidemiologom

Odločitev v Rimu je padla dokaj nepričakovano: vlada je v sredo zvečer po treh urah razprave soglasno določila obvezno cepljenje proti covidu za vse prebivalce, torej tudi tujce s stalnim bivališčem v Italiji, starejše od 50 let. Obveza začne veljati s 1. februarjem; tisti, ki še niso cepljeni, teh je okoli 2,3 milijona, imajo torej tri tedne časa, da se prijavijo za prvi odmerek. Kdor bo po 15. februarju brez potrdila o cepljenju (potrdilo začne namreč veljati dva tedna po prvem odmerku), tvega globo 100 evrov; kdor bo po tem datumu necepljen na delovnem mestu, ga bo doletelo od 600 do 1500 evrov kazni, delodajalci, ki morajo preverjati potrdilo, pa tvegajo globo od 400 do 1000 evrov. Kdor ne bo cepljen, ne bo smel na delovno mesto. Za zdaj ne bo odpuščen, ampak za čas odsotnosti ne bo prejemal plače; če ne bo cepljen do 15. junija, pa bo letel na cesto. Cepljenje je obvezno za vse osebje v zdravstvu in šolah ter za pripadnike vojske in varnostnih sil ne glede na starost. Lastniki javnih lokalov, ki ne bi preverjali potrdil o cepljenju, tvegajo poleg globe do deset dni zapora.

Cepljenje je obvezno za goste v hotelih, udeležence kongresov, v nakupovalnih centrih, na smučiščih in v drugih športnih objektih, v vlakih, letalih, na ladjah in sredstvih krajevnih prevozov. Za mlajše od 50 let ostaja v veljavi obvezno PCT-potrdilo, torej tudi možnost negativnega testa za popolnoma vse storitve; edina izjema so trgovine z jestvinami in lekarne. Seveda ostajajo v veljavi vsi prejšnji ukrepi, med njimi obvezno nošenje mask FFP2 tudi na prostem.

Gre za kompromisno rešitev, ki jo je premier Draghi dosegel po dolgotrajnih pogajanjih. Sprva je ministrstvo za zdravje predlagalo obvezno cepljenje za vse starejše od 40 let, temu sta nasprotovali dve populistični vladni stranki, Liga in Gibanje 5 zvezd. Reakcije ljudi, ki so pogosto protestirali proti covidnim ukrepom, so burne. Ugledna italijanska imunologinja Antonella Viola je tako zaradi groženj nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 poslej pod policijsko zaščito. Direktorica Inštituta za pediatrične raziskave v Padovi je med drugim prejela grozilno pismo z nabojem za pištolo.

Obvezne maske in krajša karantena

V Avstriji se na pričetek obveznega cepljenja starejših od 14 let še pripravljajo, vmes pa so prav tako poostrili nekatere ukrepe. Po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko) so sporočili, da bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni možno vzpostaviti dvometrske osebne razdalje. Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi z novim koronavirusom na pet dni in napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu lockdownu.

Predsednik je izpolnil grožnjo

Tudi v Franciji, kjer je predsednik Emmanuel Macron javno zagrozil, da bo necepljenim zagrenil življenje (uporabil je besedo "zasral"), bodo protikoronski ukrepi po novem še strožji. Francoski parlament je po treh dneh burne razprave včeraj zjutraj sprejel predlog zakona, ki bo dosedanje covidno potrdilo, potrebno za obisk številnih javnih prostorov, spremenil v potrdilo o cepljenju. Zdaj bo moral zakon obravnavati še senat, veljati pa naj bi pričel sredi meseca. V Franciji je covidno potrdilo potrebno za vstop v restavracije, na kulturne in športne prireditve ter sredstva javnega prevoza na dolge proge. Po uveljavitvi novega zakona bodo dostop do tega imeli samo cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki, medtem ko negativni test na novi koronavirus ne bo več zadostoval. Potrdilo o cepljenju bodo potrebovali vsi, starejši od 12 let. Za obiskovanje dejavnosti v okviru šole in zunajšolskih dejavnosti bo potrdilo obvezno za vse, starejše od 16 let.

Povsem drugače je v Veliki Britaniji. Kljub temu da je v bolnišnicah največ covidnih bolnikov od pričetka pandemije marca lani, se je vlada odločila olajšati vstop v državo. Polno cepljenim in osebam, mlajšim od 18 let, od jutri ob prihodu ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus, od nedelje pa jim po prihodu drugi dan ne bo več treba opraviti testa PCR, temveč bo zadostoval cenejši hitri test. Necepljeni potniki bodo morali še vedno opraviti test pred prihodom in testa PCR drugi in osmi dan po prihodu ter se za najmanj deset dni samoizolirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta