Ocena: Zaradi covida bo samo novembra umrlo 300 do 400 bolnikov. Vindišar: Gorijo zadnje rdeče luči pred najbolj rigoroznimi ukrepi

Vanessa Čokl
29.10.2021 10:21
Bolniške postelje so polne, večina covidnih bolnikov pa ni cepljena. "Želel bi ponovno poudariti, da se obnašajmo samozaščitno, tako cepljeni kot necepljeni," pred prazničnim vikendom opozarja vodja intenzivnega oddelka na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Izogibajte se druženjem, ostanite doma, v zaprtih prostorih nosite masko. Premagajte strah in se cepite. Od 160 do 180 zasedenih intenzivnih postelj je tista točka, ko bo treba misliti na najbolj rigorozne ukrepe, je jasno sporočilo vlade. Včeraj jih je bilo zasedenih 134.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Povše

"Epidemiološke razmere se v državi v zadnjem tednu slabšajo. Število novookuženih strmo raste. To se vidi v sprejemih, v številu bolnikov, ki potrebujejo kisik in obravnavo na intenzivnih oddelkih zaradi dihalne odpovedi in potrebe po mehanskem predihavanju," je v jutranji izjavi povedal vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Nihče ni varen!

Danes imajo na Infekcijski kliniki 119 covidnih bolnikov na navadnih oddelkih in 51 na intenzivnih. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 71 let in 60 let na intenzivnih. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 19 let, najmlajši na intenzivnem 34. "Skratka, nihče ni varen pred covidom," je opozoril pred prazničnim koncem tedna. Dodal je upanje, da smo sredi četrtega vala epidemije.  

Matjaž Jereb je današnjo izjavo dal pred UKC Ljubljana po nočnem dežurstvu.
Bor Slana/sta

Samo na intenzivni oddelek na Infekcijski kliniki vsak dan sprejmejo od pet do deset bolnikov, na navadni oddelek so jih včeraj sprejeli 15. S kadrom so pa že na današnji dan na meji. V državi je zdaj 150 intenzivnih postelj (57 v UKC Ljubljana) za covidne bolnike. In ljudje vsak dan tudi umirajo. "Zaradi covida bo po oceni samo do konca novembra umrlo 300 do 400 bolnikov. Tega naj se moji sodržavljani in sodržavljanke zavedajo," je jasen. In številni bodo umrli po nepotrebnem, ker niso cepljeni, čeprav bi se lahko pred hudim potekom bolezni zaščitili. Tako pa so v bolnišnicah še vedno bolniki, ki niso cepljeni. Celo kronični bolniki se niso cepili. Na današnji dan je na navadnih oddelkih 65 odstotkov necepljenih bolnikov in na intenzivnih oddelkih 75 odstotkov.

Toda cepljenje ščiti pred hudim in kritičnim potekom bolezni, ponavlja opozorilo Matjaž Jereb. "In pred tem, da bomo umrli."   

Kar bo več kot 62 intenzivnih postelj na Infekcijski Kliniki UKC Ljubljana, bo katastrofa za ta prostor, je opozoril. Ves čas lovijo ravnovesje med covidnimi in necovidnimi bolniki.   

"S tem, da se cepite, boste največ naredili" 

"Želel bi ponovno poudariti, da se obnašajmo samozaščitno, tako cepljeni kot necepljeni. Izogibajte se druženjem, ostanite doma, če je možno, predvsem pa v zaprtih prostorih nosite masko, skrbite za razdaljo, za higieno." Vsak od nas naj prispeva, da bomo epidemijo obvladali, predvsem pa v naslednjih dneh ohranili delovanje zdravstvenega sistema, ki ima omejene kapacitete.

Necepljenim Jereb polaga na srce: Ne upoštevajte strokovno neargumentiranih razlogov in se odločite za cepljenje. Pogovorite se z osebnim zdravnikom in premagajte strah. S tem, da se cepite, boste največ naredili. 

Včeraj potrdili 2510 okužb

Bolnišnice covid zadene z manjšim zamikom. Včeraj je bolnišnično oskrbo v Sloveniji potrebovalo 558 bolnikov. 134 jih je na intenzivni negi.

Kakšne so številke s testiranj v zadnjem dnevu? Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pri nas včeraj potrdili 2510 novih okužb. Opravljenih je bilo 6790 testov PCR in 37 odstotkov je bilo pozitivnih. 24.281 je bilo še hitrih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 2138. Po oceni NIJZ je zdaj v državi aktivnih 25.121 primerov. V zadnjem dnevu je sedem ljudi za posledicami virusa umrlo. Skupna slovenska precepljenost je 53-odstotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta