Odhodi kot odsev težav identitete novinarstva

Klara Avsec Klara Avsec
16.11.2018 16:32

Prestopi uveljavljenih novinarskih imen v službe za odnose z javnostmi opozarjajo na otežene medijske razmere in odpirajo vprašanja o prihodnosti kakovostnega novinarstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Igor Vobič: "Težave novinarskega poklica niso od včeraj, a so se v zadnjih nekaj letih zaostrile."
Robert Balen

Medtem ko izstopi novinarjev iz medijev, pogosto kar na drugo stran komunikacijske sfere v odnose z javnostmi, niso redek pojav, pa smo bili v zadnjem letu priča zgoščenim odhodom uveljavljenih medijskih imen. Denis Oštir je februarja mesto odgovornega urednika portala 24ur.com zamenjal za vodstvo korporativnega komuniciranja v Gorenju. Dober mesec kasneje je zaokrožila še novica, da svojo mizo na Pop TV zaradi premika v NKBM pospravlja tudi Jure Bračko, dolgoletni novinar oddaje 24 ur, ki je nase opozoril predvsem s preiskovalnimi zgodbami. Pred dobrim mesecem je še Jure Brankovič naznanil, da ga ne bomo več spremljali v RTV-jevi Tarči, temveč kot vodilni obraz odnosov z javnostmi ljubljanskega UKC-ja, stran pa je zamenjala tudi Nika Benedik, prej novinarka notranjepolitične redakcije Radia Slovenija, ki se je pridružila kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. A navedena imena so le najodmevnejši del širšega dogajanja.

Odhodi kot odsev identitetnih težav novinarstva

Vsak prestop, odmeven ali ne, je unikaten splet objektivnih in subjektivnih dejavnikov novinarja. Brankovič je pojasnil, da je zanj Tarča najvišje na lestvici dosežkov televizijskega novinarja, da so se mu "po dobrih štirih letih neprestanih menjav voditeljev in urednikov začele teme ponavljati", zato je začel iskati nove karierne izzive. Podobno je tudi Bračko navedel, da njegova odločitev izhaja iz izziva. Medtem je Oštir razložil, da sicer ni aktivno iskal menjave, a da ni mogel zavrniti ponudbe Gorenja, ki jo bolj kot prestop na drugo stran videl kot karierni premik. "Tako kot se lahko ekonomist iz računovodje preusmeri v analitika finančnih trgov ali poslovnega svetovalca, lahko novinar iz pisca za medij postane ustvarjalec vsebine v korporativnem okolju. Zgodba je zgodba," je prepričan nekdanji urednik, ki želi, po svojih besedah, kot komunikator zgolj ustvarjati zgodbe in ob tem dostojno zaslužiti.

Dr. Igor Vobič: "Težave novinarskega poklica niso od včeraj, a so se v zadnjih nekaj letih zaostrile."
Robert Balen
Mitja Sagaj
Andrej Petelinšek

Zabris mej med tradicionalno ločenima industrijama

A tako, kot so odhodi odraz dolgoletnih tegob medijske industrije, so tudi vzrok novih. "Z odhodi se dela škoda medijem in novinarstvu kot četrti veji oblasti, a za te razmere nismo krivi komunikatorji in novinarji, temveč regulativno okolje, ki je desetletja nemo spremljalo propad branže," je prepričan Oštir. Slabljenje novinarske industrije na račun krepitve področja odnosov z javnostmi je za Lesjak Tuškovo skrb vzbujajoče tudi zaradi težke nadomestitve kvalitetnega kadra. "Čeprav je med mladimi veliko dobrih perspektivnih novinarjev, ti ne dobijo prave priložnosti. Predolgo traja, da bi se kot novinarji uveljavili, zato začnejo kmalu tudi sami iskati druge poti," opaža kot predsednica DNS.

Naraščanje trenda odhodov, če se pogoji ne izboljšajo

Vobič kot ukrepe, potrebne za zajezitev težav, ki navdihujejo množične odhode, navede kolektivne in usklajene nastope novinarjev, možno uveljavitev novinarjev kot progresivnih članov družbe pa vidi le po širših sistemskih spremembah. Tudi Lesjak Tuškova je prepričana, da je pot do dolgoročne ohranitve kakovostnega novinarstva mogoče najti le v korenitih spremembah industrije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta