Odločilna pomoč iz zraka

10.08.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanski kanader med gašenjem požara pri Socerbu
Tomaž Primožič/fpa

Požar je večinoma pod nadzorom. Bomo pa še naprej izdatno zalivali robove požara, da se ponovno ne bi razplamtel," je pozno popoldne povedal vodja operative Gasilske brigade Koper Jan Brodar. Dodal je, da se manjša žarišča še pojavljajo, jih pa za zdaj uspešno nadzorujejo. Po njegovih besedah se je z ognjenimi zublji, ki so na italijanski strani oplazili hiše, da so morali prebivalce evakuirati, borilo približno 150 ljudi. "To so pretežno gasilci iz severnoprimorske regije ter pripadniki vojske, civilne zaščite, policije in drugih podpornih služb," je pojasnil.

Zaradi pomanjkanja dovoznih poti na strmem in poraščenem območju tik pod Kraškim robom je bilo gašenje močno oteženo, je povedal Andrej Šavko iz civilne zaščite. "Ponekod so se cevi iz gasilskih vozil do požarišč vile več sto metrov," je povedal. Zato so bile zaradi specifičnega terena pri gašenju požara ključnega pomena zračne sile. Iz zraka so sodelovali dva helikopterja slovenske policije, trije helikopterji Slovenske vojske, letalo Slovenske vojske, dva italijanska kanaderja in dva italijanska helikopterja. Ogenj je še dodatno podpihovala močna burja, ki pa je v popoldanskih urah nekoliko oslabela. "Vendar se še tako majhno žarišče ob burji lahko v kratkem času razvije v resen požar," je posvaril Brodar.

Burja je otežila delo tudi pilotom. "Burja je vsekakor velik izziv, sploh v dopoldanskih urah nam je povzročila kar nekaj preglavic. Zjutraj smo aktivirali dva helikopterja in letalo tipa pilatus porter, ki pa je moralo zaradi močnega vetra začasno pristati na sečoveljskem letališču," je dejal Tadej Trojner, koordinator zračnih sil. Sicer pa naj bi se burja jutri obrnila v maestral, kar bi lahko razmere poslabšalo. "Veter bo začel pihati iz obratne smeri, kot piha zdaj, kar pomeni, da bi tudi ogenj lahko začelo odnašati v drugo smer. Tega si gasilci res ne želimo, zato se trudimo, da bi požar pogasili do noči," je popoldne dejal Brodar.

Po prvih grobih ocenah je požar zajel sto hektarjev površine. "Natančno oceno bomo sicer lahko podali šele, ko bo požara konec in bomo lahko opravili meritve na terenu," je rekel Brodar. V torek je Uprava RS za zaščito in reševanje aktivirala državni načrt za primer velikega požara. Kot je razložil Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz celotne države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. V nočnih urah je ekipo primorskih gasilcev zamenjala ekipa 120 gasilcev iz notranjske regije.

Požar v Socerbu je še dodatno ogrozil oskrbo vode v Istri, ki se že dlje časa spoprijema s sušo in visokimi temperaturami. Zato je Rižanski vodovod svoje odjemalce pozval k še večji previdnosti in varčevanju pri uporabi vode. Zaradi pomanjkanja vode v Istri se tudi gasilci čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda. "Količine vode, s katerimi razpolaga vodovod, so res minimalne, zato smo se priključili na Kraški vodovod, po vodo se vozimo izven našega terena," je še povedal Brodar.

Čeprav so v torek nekaj vojaških cistern preusmerili na požarišče pod Socerbom, so Rižanskemu vodovodu do sedaj prepeljali največ vode iz reke Unice, je obrazložil Rudi Medved, državni sekretar na obrambnem ministrstvu. "Te količine povečujemo nenehno. Že včeraj popoldne smo predvidevali, da bo verjetno zaradi požara treba nekaj vojaških cistern preusmeriti," je pojasnil. Poudaril je pomembno prisotnost vojaških cistern v bližini, vsaj dokler niso aktivirali državnega načrta in so s cisternami priskočile na pomoč gasilske enote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta