Odmevno pričanje Tatjane Bobnar: Premier Golob se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji

Matej Grošelj Matej Grošelj
23.10.2023 17:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Bobnar: Robert Golob mi je rekel, da če nekdo ne opravi pričakovane naloge v pol leta, ga vrže čez ramo in ga niti pogleda ne. Dal mi je jasno vedeti, da se to lahko zgodi tudi z mano.
Robert Balen

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je pred preiskovalno parlamentarno komisijo razkrila, kako je politični vrh v prvem letu vlade Roberta Goloba vplival na delovanje policije. Del seje so zaradi občutljivih podatkov zaprli za javnost. V nadaljevanju preiskave bo komisija, ki ji predseduje poslanec Svobode Miha Lamut, pod drobnogled vzela tudi politične pritiske na policijo v času zadnje vlade Janeza Janše.

"Nasprotovala mi je Vesna Vuković“

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je pred komisijo najprej podrobneje pojasnila svoje politično sodelovanje z Gibanjem Svoboda in nato spregovorila o poteku političnih pritiskov na policijo v času njenega mandata v Golobovi vladi. Uvodoma je povedala, da se je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob za najvišji položaj na notranjem ministrstvu sprva odločal med njo in Marjanom Šarcem, ki je nato postal minister za obrambo. Kot je pojasnila Bobnar, jo je v Svobodo pripeljala odstopljena ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, vendar se v stranko ni včlanila.

Po besedah Tatjane Bobnar ji je eden vplivnejših posameznikov v Gibanju Svoboda Andrej Ribič kmalu po volitvah povedal, da njenemu imenovanju za notranjo ministrico zelo nasprotuje takratna novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, ki je šele kasneje postala tiskovna predstavnika največje vladne stranke, sedaj pa je v vlogi generalne sekretarke ena od najvplivnejših oseb v državi. "Z gospo se takrat sploh nisva poznali. Mi je pa Golob rekel, da če nekdo ne opravi pričakovane naloge v pol leta, ga vrže čez ramo in ga niti pogleda ne. Dal mi je jasno vedeti, da se to lahko zgodi tudi z mano, a sem mu odvrnila, da ne praskam po steni za položaj notranje ministrice, saj gre za zahtevno ministrstvo."

Dan pred imenovanjem Golobove vlade je Tatjana Bobnar predsedniku Gibanja Svoboda predstavila Boštjana Lindava, ki je na uvodni seji vlade postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije. Kot je povedala Bobnar, je Golob takrat izpostavil pričakovanje, naj evropsko javno tožilstvo čim prej zaključi postopek zoper Darka Muženiča, ki se mu je obetala vrnitev na najvišji položaj NPU: "Obenem je Golob rekel, da bo treba nekaj storiti tudi z direktorjem novogoriške policijske uprave Evgenom Govekarjem, a sem mu odvrnila, da bomo to še videli in da gre za stvar policije.“ V povezavi z Govekarjem je notranjo ministrico ob koncu oktobra po sporočilu SMS spraševala tudi Vesna Vuković, in sicer, če je v povezavi z raztrganimi strankarskimi plakati referendumske kampanje v Novi Gorici sploh smiselno podati prijavo na policijo. To sporočilo je Tatjana Bobnar razumela kot prvi pritisk na njeno delo v vlogi ministrice.

Parlamentarna komisija ugotavlja sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije v obdobju med letoma 2020 in 2023. 
Robert Balen

"Na tem mestu boš imela nekoga drugega"

Nekdanja notranja ministrica pravi, da je 7. novembra prejela sporočilo Goloba, ki je izpostavil, da postaja resno zaskrbljen s kadrovsko politiko v policiji in da se morata dobiti na sestanku. "Ko sem ga vprašala, za kaj gre, je rekel, da mu nič ni všeč in da je to dokončna pika." 10. novembra sta se nato sestala v prostorih vlade. "Golob me je obvestil, da Lindav ni opravil naloge očiščenja policije in da gre za izdajo, ker ima okoli sebe določene ljudi. Omenil je Davida Antoloviča, Damjana Žagarja, Evgena Govekarja. To so karierni policisti, ki jim ni mogoče ničesar očitati. Golob je rekel, da on 100 odstotno zaupa Darku Muženiču, ki si ne želi postati ne direktor kriminalistične policije ne direktor policije. Zaznala sem, da je predsednik vlade v neposrednem kontaktu z Muženičem, ker tako Lindav kot Antolovič nista sledila predlogu Muženiča za imenovanje določene kriminalistke, za katero so na policiji ocenili, da ne izpolnjuje strokovnih pogojev za mesto pomočnice direktorja NPU. S tem v zvezi je Muženič sporočil Antoloviču, da lahko doseže, da Lindav nikoli ne bo generalni direktor policije, če ne bo pristal na njegove zahteve.“

Kot je razkrila Tatjana Bobnar, 17. novembra na sejo vlade ni bil umeščen njen predlog o imenovanju Slavka Koroša za direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge. "Golob mi je rekel, da ga ne pozna in da bom imela na tem mestu nekoga drugega. V tistem času je nastalo vznemirjenje, ker je Lindav predlagal reorganizacijo policije na način, kot je bila organizirana pred tretjo Janševo vlado. To bi pomenilo, da se Center za varovanje in zaščito prestavi pod Upravo za policijske specialnosti. Politika je temu nasprotovala. Predlogu je nasprotoval tudi predsednik vlade z obrazložitvijo, da Martin Jazbec nikoli ne sme postati šef varovanja. Da naj se reorganizacija policije ne zgodi, je Lindavu dejal tudi premierjev vodja varnosti Robert Kešpert in državni sekretar za nacionalno varnost Andrej Benedejčič.“

Odhod Vesne Vuković iz Svobode je bil dogovorjen in načrtovan vnaprej.
Borut Živulović

"Golob je zahteval, da Jazbec izgubi službo"

Kot je dejala Tatjana Bobnar, so se novembra začela pojavljati namigovanja, da Vesna Vuković in vplivni državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec "pripravljata konstrukt medijskega uničenja za zamenjavo notranje ministrice". Določeni ministri, ki so se zamerili Vesni Vuković, so imeli pred sejami vlade sestanke, na katerih so razpravljali o "vplivu in intrigah generalne sekretarke". Ob koncu novembra je Robert Golob sporočil Tatjani Bobnar, da ji ne zaupa več. "Rekla sem mu, da če je tako, potem gremo narazen. Nato je povedal, da si lahko povrnem zaupanje samo v primeru, če nekdo izgubi službo. To je Martin Jazbec, a sem premierju jasno povedala, da si na tak način zaupanja ne bom kupovala, saj Jazbec ni storil nič takšnega, da bi moral izgubiti službo. To delovno mesto je tudi sicer v izključni pristojnosti generalnega direktorja policije."

Tatjana Bobnar je imela zadnji sestanek z Golobom 5. decembra, kjer je premierja vprašala, zakaj se nad njo zgrinjajo kritike, da ni preiskala protestov iz časa zadnje Janševe vlade. "Pa kaj me brigajo protesti, je rekel predsednik vlade. S tem mi je dal vedeti, da so očitki popolnoma bizarni in da problem tiči drugje. Predsednik vlade je od mene zahteval nedopustna, nesprejemljiva ravnanja. Neposredno se je vmešaval v kadrovanje v policiji, saj je zahteval, da nekdo izgubi službo, jaz pa bom ostala ministrica. Na to seveda nisem mogla pristati.“ Tatjana Bobnar je z mesta ministrice za notranje zadeve odstopila 14. decembra, nato je nov poslovni izziv našla kot svetovalka predsednici republike Nataši Pirc Musar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.