Odprtje trgovin: "Samo, da je spet nekaj v vrečkah"

Urška Kereži
18.05.2020 19:50

Omejitev za ljubitelje nakupovanja ni več in le še strogi higienski pogoji pričajo, da se je zgodila epidemija. "Ljudje so očitno pogrešali trgovine"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub podiranju rekordov v trgovinah pogled na hodnikih vendarle (še) ni povsem enak tistemu pred meseci. 
Andrej Petelinšek

Po dveh mesecih je mariborski Europark, priljubljeni center preživljanja prostega časa za številne Štajerce, znova v celoti odprt. In če so bile ulice okoli nakupovalnega središča še prejšnji teden skoraj prazne, je že število pešcev, ki so danes prečili Titov most, naznanjalo, da se je življenje v prazne nakupovalne aleje vrnilo. Resda pod strogimi higienskimi pogoji, ki poleg standardnih in splošnih priporočil, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje, vključujejo še dodatne zahteve, denimo največje število strank v prostoru glede na velikost prostorov, odsvetovano nepotrebno druženje in posedanje večjega števila ljudi po hodnikih, morebitno uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, ki določijo smer gibanja. Večine ljubiteljev nakupovanja to, kot kažejo številke, ni prav nič ni (z)motilo.

Podirali rekorde

"Ljudje so več kot očitno pogrešali trgovine," na vprašanje, kako je z obiskom v H&M, z nasmehom odgovori prodajalka. Ob vhodu med drugim pozorno skrbi, da se po obeh nadstropjih ene najbolj priljubljenih znamk hitre mode ne sprehaja več kot 118 kupcev hkrati, ti so si ob vstopu obvezno razkužili roke. Trditev podkrepi z neverjetnim podatkom, ki mu še zaposleni komaj verjamejo, da so že okoli 13. ure dosegli dnevni promet pred karanteno. Predvsem pa, da se kupuje kar vse po vrsti, "samo, da je spet nekaj v vrečkah", še pripovedujejo vesele prodajalke. Večje število kupcev so pričakovali, zato so se odločili, da pomerjanje, tako v slačilnicah kot tudi v trgovini, pri njih trenutno ni mogoče. So pa podaljšali rok vračila na sto dni od nakupa, kar ves čas sporočajo strankam. Oblačila nato razpakirajo, razkužijo vsak kovinski del posebej in jih za dva dni postavijo v karanteno.

Tudi "hude krvi" ne manjka

Nekoliko drugače pa so se odpravljanja tveganja za okužbo lotili v prav tako pričakovano "oblegani" Zari. Vsak pomerjeni kos namreč razkužijo s parnim likalnikom in ga nato že kmalu vrnejo na police, ob pomerjanju obutve pa stranko opozorijo na obvezno uporabo nogavic za enkratno uporabo. Kabine redno prezračujejo. Klub novim zamudnim pravilom pa za največ 73 nakupa željnih na vseh oddelkih še vedno utegne poskrbeti enako število trgovk kot sicer. "Ljudje so se na upoštevanje pravil v tem času namreč že navadili," pove ena od zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta