(ODZIV) Dr. Milosavljević: Tako lahko žal deluje strankarska propaganda. Ne more pa tako delovati medij

DR
06.10.2020 10:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Običajno se ne odzivam na zapise na strankarskih promocijsko-propagandnih spletnih straneh. Na ta zapis se izjemoma bom.

Ker ga zdaj razširja tudi premier Janez Janša in ker se s svojimi žaljivkami nanj sklicuje tudi nek drug parlamentarni politik. In ker zapis nazorno kaže, zakaj to - navkljub temu, da gre uradno gledano za "medij"“, registriran pri ministrstvu za kulturo - ni medij in zakaj takšno pisanje ni novinarstvo.

V njem je vse polno faktografskih napak. Avtor očitno ni ničesar preveril, nikogar ni poklical, in kar je napisal, je očitno storil na pamet. Tako lahko žal (v teh časih lažnih novih in dezinformacij) deluje strankarska propaganda. Ne more pa tako delovati medij in noben profesionalen novinar.

Tekst govori o tem, da so pri pisanju poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji sodelovali trije "strokovnjaki": dr. Brankica Petkovič, dr. Marko Milosavljevič in dr. Sandra Bašič Hrvatin.

Dr. Marko Milosavljević
Robert Balen

V resnici praktično nič od tega, kar so napisali v celotnem tekstu, ne drži.

- Poročilo je napisala sama Evropska komisija.

- Pri delu o medijih se je delno naslanjala na študijo Media Pluralism Monitor, katere avtor sem - in sem edini avtor te študije. Brankica Petković in Sandra Bašić Hrvatin nimata s poročilom MPM niti s poročilom Evropske komisije čisto nič.

- Kot sem enkrat že pojasnil, poročilo MPM je poročilo o delovanju medijev in pluralnosti za leto 2019. Končano je bilo februarja letos in se v ničemer ne ukvarja z aktualno vlado Janeza Janše.

- Vsi ostali vidiki poročila Vladavina prava, tudi o medijih, ki se ukvarjajo z letošnjim letom, so izključno delo Evropske komisije.

- Ni jasno, od kod avtorju zapisa na Novi24TV informacija oz. trditev, da sem sodeloval pri pisanju tega poročila (ker nisem - le Evropska komisija je citirala določene dele moje lanske študije).

- Vsekakor pa Brankica Petković in Sandra Bašić Hrvatin s poročilom MPM nimata čisto nič.

- In če smo pri "drobnih" novinarskih pravilih, recimo preverjanju (drugih) dejstev: Brankica Petković je magistra, ne doktorica; vsi trije imamo mehki ć (pri Novi24TV nam napačno pripišejo trdi č); in Sandra Bašić ni profesorica na FDV, temveč na Univerzi na Primorskem (že skoraj desetletje).

Čisto na koncu: ne vem, zakaj zdaj pri Novi24TV nenadoma tako kritizirajo poročilo Evropske komisije in zakaj je navedena trojica (napačnih) avtorjev ali sodelavcev poročila sploh tarča napada.

Evropska poslanka SDS Romana Tomc je lepo zapisala: "Čeprav bi oceni komisije glede stanja v Sloveniji lahko očitali nekaj vsebinskih pomanjkljivosti, lahko rečemo, da gre za realen prikaz stanja."

V čem je torej težava?

(Žaljivk in obkladanja s tem, da sem "tujec" in da naj se "vrnem v svojo domovino", ki jih je zapisal en parlamentarni politik, ne bom komentiral. Za zdaj.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta