(ODZIV) Mladina ovadila ministra Zdravka Počivalška, zdaj se je odzval

K. Š.
26.06.2020 13:10

Uredništvo Mladine je na državno tožilstvo poslalo kazensko ovadbo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Da so s potezo sporočili dvoje, komentira on.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Mladina je z vloženo kazensko ovadbo sporočila dvoje: da se v primeru nabave zaščitne opreme iz nevtralne pozicije, ki jo pri medijih tudi sam zelo cenim, prestavila na občutljivo polje opredeljenosti. Hkrati pa je s tem, ko je ovadbo vložila neposredno na tožilstvo, sporočila tudi, da ne zaupa organom, ki preiskavo nabave zaščitne opreme že opravljajo," je zapisal uvodoma, v nadaljevanju pa pojasnil, da sam verjame, da bodo organi, ki so v Sloveniji odgovorni za preiskavo morebitnih kaznivih dejanj, tudi v primeru nabave zaščitne opreme svoje delo opravili v skladu s pristojnostmi. 
"Svoja stališča v zvezi z očitki, ki se pojavljajo, sem obširno že pojasnil v interpelaciji. V kolikor bo potrebno, jih bom ponovno pojasnil tudi pristojnim institucijam," je zaključil.
{facebookpost}{/facebookpost}
Za ovadbo se je uredništvo odločilo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. "Naklep pri storitvi očitanega mu kaznivega dejanja je viden pri tem, da je bila nabava zaščitne opreme dejansko pri ključnih poslih organizirana kot državna nabava in izvedena v imenu države, a ob vključitvi izbranih posrednikov, pri čemer so bili posrednikom, zasebnim podjetjem, zagotovljeni visoki zaslužki, česar se je osumljeni zavedal," menijo v uredništvu.
Sicer je ministra Počivalška zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi medicinske in zaščitne opreme doletela tudi interpelacija, ki jo je s podporo koalicije in dela opozicije uspešno prestal. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so mu očitale (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta