(ODZIV) Vida Petrovčič odgovarja Zdravniški zbornici: Oddaja Arena ni ogrozila zdravja ljudi, ker ...

DR
24.02.2023 21:39

Zdravniško zbornico Slovenije so osuple dezinformacije v oddaji TVS. Odgovor avtorice in voditeljice ponedeljkove Arene, kjer se je debatiralo, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije, objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sporna Arena 
TV Slovenija

V oddaji Arena: Ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije, ki je bila objavljena 20. 02. 2023 na prvem programu TV Slovenija, je bilo v celoti zadoščeno Poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTV Slovenija, ki zelo podrobno opredeljujejo in utemeljujejo pomen natančnosti, verodostojnosti, odgovornosti in preverjanja dejstev. Kot javni medij je RTV Slovenija zavezana, da objavi vsa verodostojna dejstva. K poslanstvu naše medijske hiše in k etiki zaposlenih sodi, da ne zamolčimo pomembnih družbenih dejstev in dogodkov. Ta so naslednja:

V javnosti poteka gibanje za izstop Slovenije iz Svetovne zdravstvene organizacije. Peticijo s to pobudo je podpisalo že 23.362 državljanov.  V oddaji smo spregovorili o glavnih očitkih zoper novo pogodbo in pravilnik Svetovne zdravstvene organizacije, ki sta v nastajanju. Razložila jih je zdravnica in psihiatrinja dr. Biserka Ilin. Na očitke pa je odgovarjala predsednica izvršnega odbora te organizacije Vesna Kerstin Petrič. To je pobuda, ki je javna televizija ne more in ne sme zamolčati.

Oddaja je govorila o tožbah, ki jih na slovenska sodišča vlagajo oškodovanci, ki so utrpeli negativne posledice ali pa celo smrt bližnjih po cepljenju proti covidu-19. To je tema, o kateri bodo poročali tudi drugi mediji. Predstavili smo dva primera, ki ju zastopa odvetnik Domen Gorenšek, ki je zato sodeloval v oddaji. V oddaji smo razložili, kakšne odškodnine lahko pričakujejo in v katerem primeru. Odgovarjal je v. d. direktorja Direktorata za javno zdravje dr. Branko Bregar.

Pojasnili smo, s čim so bili seznanjeni in kaj so podpisali posamezniki, ki so bili cepljeni, in ali so pisno odobrili cepljenje proti covidu-19. Pojasnila je podala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije  dr. Bojana Beović. Pogovor je bil posnet prek aplikacije zoom.

Govorili smo o tem, ali bo cepljenje v prihodnje obvezno ali ne, tudi v primeru epidemij, kot je bil covid-19. Odgovarjala je sekretarka na Direktoratu za javno zdravje mag. Maja Jurjevec.

Zdravnica in ginekologinja Sabina Senčar je komentirala podatke iz javno objavljene publikacije NIJZ o smrtih v celjski regiji v času covida-19 in o cepilnem statusu mrtvih.

(ODZIV) Oddaja je podrla napore vaših sodelavcev na RTV Slovenija, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti

Dr. Bojana Beović je komentirala dejstvo, da o cepivih dvomijo tudi nekateri zdravniki in zdravstveno osebje.

K sodelovanju v živi oddaji sta bila vabljena tudi dr. Bojana Beović in dr. Alojz Ihan, a sta sodelovanje v živi oddaji zavrnila.

Za sogovornika smo prosili NIJZ, a nam ga niso zagotovili, prav tako nam niso, kljub prošnjam, posredovali nobenih podatkov, da bi jih pripravili in v oddaji komentirali.

Tudi na Javni agenciji za zdravila in zdravstvene pripomočke nam niso zagotovili sogovornika v oddaji.

Epidemija in pandemija covida-19 sta se končali z napadom Rusije na Ukrajino, torej natančno pred enim letom. Eno leto po koncu pa je čas za javno oceno tako političnih kot zdravstvenih ukrepov. Tudi dr. Antony Fauci, ki je bil v ZDA na čelu boja proti pandemiji novega koronavirusa, je 11. januarja 2023 v strokovni reviji Cell Press skupaj s soavtorji izjavil, da je bil znanstveni in javnozdravstveni spodrsljaj od cepiv proti covidu-19 pričakovati, da bodo pandemijo spravila pod nadzor, kar smo objavili tudi v oddaji Arena.

K uspešnemu komuniciranju znanosti, ki mu je zavezana tudi RTV Slovenija, sodi tudi taka ocena za Slovenijo. Šele na podlagi celovitih in poštenih podatkov bo javnost zaupala znanosti, boj proti dezinformacijam in teorijam zarot so informacije.

Oddaja Arena ni ogrozila zdravja ljudi, ker epidemije že eno leto ni več. Kljub temu smo na koncu oddaje objavili opozorilo z naslednjo vsebino: »Če ste na podlagi povedanega v tokratni oddaji sprejeli kakršnokoli odločitev, povezano s svojim zdravjem, se posvetujte še z zdravnikom.«

Zato oddaja Arena: Ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije v nobenem primeru ne odstopa od etičnih in novinarskih meril in standardov RTV Slovenija.

 

Vida Petrovčič,

avtorica in voditeljica oddaje

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta