Ortoped Danijel Bešič Loredan po odpovedi za Večer: "Obiskal me je detektiv"

Jana Juvan, STA, Va
16.11.2021 10:51

Lani so zaradi združevanja bolnikov beležili 300 odstotkov več bolnišničnih okužb, opozarja ortoped

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danijel Bešič Loredan

Robert Balen

Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je v novogoriški bolnišnici vodil ortopedski oddelek, delal v ambulanti in operiral, je prejel izredno odpoved delovnega razmerja. Razlog za odpoved naj bi bilo njegovo nasprotovanje premeščanju ortopedskih bolnikov zaradi širjenja kapacitet za covidne potrebe. "Hkrati so izdali ukaz, da moramo paciente premestiti in da jih moramo zdraviti. V prostorih, ki za njih niso ustrezni," nam je dejal. 

Bešič Loredan je povedal, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Pravi, da je vodstvo novogoriške bolnišnice že tretjič v dveh letih zaprlo ortopedski oddelek in da poleti ni bilo nobenih pogovorov, kaj se bo zgodilo s covidnimi bolniki, če pridemo do tega, kjer smo danes. "Nobenega načrta niso pripravili," je kritičen.

300 odstotkov več bolnišničnih okužb

Zakaj je torej vztrajal, da ortopedskih bolnikov ne premeščajo? "Jaz sem vztrajal, da zaprtje oddelka ortopedije ni možno, če hočemo zdraviti bolnike z oznako nujno oz. zelo hitro. Bolnišnica je nujno potrebovala covidne postelje. Boli pa me dejstvo, da je v novi bolnišnični stavbi 60 ali več praznih postelj in bi jih s povsem drugačno organizacijo dela namenili covidnim bolnikom z istim številom zaposlenih in bi ostale dejavnosti lahko v 30 odstotkih opravljale svoje delo," je pojasnil.

Hkrati je opozoril, da so lani, ko so bolnike z vseh oddelkov premestili skupaj, beležili kar 300 odstotkov več bolnišničnih okužb. "Prostori tam niso ustrezni za naše bolnike. In vseh bolnikov ne smemo zdraviti skupaj. To ni varno," svari ortoped. 

Obisk detektiva

V petek ga je, dan po tem, ko je nasprotoval odločitvi strokovne direktorice, da ortopedske bolnike premestijo, na domu obiskal detektiv in mu vročil dokument, s katerim mu prepovedujejo opravljanje dela v bolnišnici, in še enega z izredno odpovedjo delovnega razmerja. Da je postopek izredne odpovedi njegovega delovnega razmerja nezakonit, bo dokazal po pravni poti, je napovedal. V četrtek je vabljen na zagovor v bolnišnico.

Strokovna direktorica novogoriške bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v ponedeljek povedala, da so oddelek ortopedije preselili v šesto nadstropje, kjer je še nekaj drugih bolnišničnih oddelkov. Kader so racionalizirali, da so ga lahko usmerili na covidni oddelek. Na ortopedskem oddelku sta sicer zaposlena še dva ortopeda. 

Svet novogoriške bolnišnice je pred kratkim imenoval novega direktorja, internista Dimitrija Klančiča. Loredan upa, da ga bo čim prej potrdila tudi vlada in da bo novi direktor postavil neko novo ekipo, ki bo regionalno novogoriško bolnišnico postavila na raven, ki si jo zasluži, predvsem da poskrbi za bolnike v teh najtežjih časih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta