"Osamosvojitveni" udar na Slovensko tiskovno agencijo

Rok Kajzer
03.12.2020 06:00
Jelko Kacin je ob zadnji obletnici agencije dejal, da je preprečila "katastrofalne posledice za nas in naš osamosvojitveni projekt".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Devetindvajset let po njenem nastanku je v operaciji napadov na javne medije po RTV Slovenija zdaj očitno na vrsti še Slovenska tiskovna agencija (STA). Ironično - napad vodijo ljudje, ki so se samooklicali za izključne dediče osamosvojitve, eden od simbolov tega procesa pa je prav STA. Nastala je kot logičen del takratne emancipacije Slovenije in njenega vodstva, ki je vedelo, da jugoslovanska tiskovna agencija Tanjug ne bo mogla nepristransko poročati domači in tuji javnosti o razmerah v skupni državi, še posebej pa o dogodkih v Sloveniji, ki je bila maja in junija leta 1991, ko se je rodila STA, že globoko v ločitvenih postopkih od SFRJ. Tako kot leta 1991 jugoslovanske in republiške oblasti (slovenska oblast je bila izjema) niso "razumele", da mediji, katerih ustanovitelj in lastnik je država, niso državni, pač pa javni, tako tudi tokratna oblast v Sloveniji tega ne "razume". Še najbolj ironično pa je, da je bila med cilji osamosvojitve tudi neodvisnost medijev kot eden od temeljev demokracije, danes pa se slovenska oblast vrača k ukrepom, ki bi jih leta 1991 označevali za nedopustne, partijske ali pa ukrepe, ki sodijo v čas trdega socializma.

Večer je maja 1991 poročal o napovedi takratnega ministra za informiranje Jelka Kacina, da bo junija zaživela STA. 
Večer

Skromni začetki

STA je danes moderna, neodvisna in profesionalna agencija z izkušenimi novinarji, dopisniki ter domačim in tujim servisom. Primerja se lahko s katerokoli evropsko in svetovno tiskovno agencijo. Dvajsetega junija 1991 je objavila svojo prvo vest s sporočilom: "Z današnjim dnem začenja STA poskusno oddajanje. Namen STA sta sprotno in hitro informiranje tujih medijev in drugih institucij v tujini o dogajanjih v Sloveniji in istočasno razvoj pretoka informacij za potrebe slovenskih medijev." Njeni začetki pa so bili sila skromni: nekaj rabljene pisarniške opreme, pisalni stroji, en osebni računalnik in dva telefaksa. Danes je v zelo iznakaženi slovenski medijski krajini, k deformaciji katere je največ prispevala oblast, ki se danes spravlja na STA (medijska zakonodaja, trgovanje z Delom in Večerom, prevzem Siola, ustanavljanje strankarskih medijev z madžarskim kapitalom, napadi na neodvisne medije in novinarje ...), nacionalna tiskovna agencija pogosto edini medijski člen, ki nepristransko pokriva večino dogodkov v državi. Tudi tistih, kamor drugi resni mediji zaradi kadrovskih, finančnih in drugih omejitev ne morejo več.

Večerova vest, ki je izšla tik pred osamosvojitvijo junija 1991
Večer

Kacin: čestitke in pohvale

In kako se je formalno rodila STA? S prvimi demokratičnimi volitvami in postopkom osamosvajanja se je v letih 1990 in 1991 znova obudila ideja, da bi morala imeti Slovenija svojo nacionalno tiskovno agencijo. Kot so zapisali kolegi iz STA ob desetletnici, je "ideja oživela predvsem iz nujnosti posredovanja avtentičnih slovenskih stališč tuji javnosti. Pomladi 1991 so tedanji minister za informiranje Jelko Kacin in družba INI, v kateri so bili Franci Zavrl, Franci Perčič in Dejan Verčič, ustanovili Slovensko tiskovno agencijo, d.o.o., Dejan Verčič pa je postal njen prvi direktor."

In ko že govorimo o Kacinu, je ta ob dvajsetletnici STA (leta 2011) med drugim zapisal, da so "na takratnem republiškem sekretariatu za informiranje še pravočasno dočakali uresničitev naših osamosvojitvenih potreb in prioritet, ko je začela poskusno delovati STA". In še, "da bi bilo računati le na slovenski Tanjug, kljub njihovi naklonjenosti osamosvojitvi, zgodovinska napaka, ki bi lahko imela katastrofalne posledice za nas in naš osamosvojitveni projekt".

Kacin, danes govorec pri vladi, ki razgrajuje STA, je takrat še ugotovil, da "je agencija uspešno opravila svoje poslanstvo in postala pomemben vir objektivnih informacij o dogajanju v Sloveniji za domačo in tujo javnost". In sklenil: "Prepričan sem, da bo uspešna tudi v prihodnje." Devet let kasneje je tiho, komentar obljublja v prihodnjih dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta