Osnovne šole se morajo pripraviti na novi model

Urška Mlinarič
25.03.2021 05:20
Ob poslabšanju epidemiološke slike bodo imeli učenci od šestega do devetega razreda osnovnih šol kombinacijo pouka v šoli in na daljavo. Ravnatelji dvomijo o smiselnosti in opozarjajo na utrujenost učencev in učiteljev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci do petega razreda se bodo šolali kot do sedaj, učenci višjih razredov pa bi izmenjevaje hodili v šolo in imeli pouk na daljavo. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Epidemiološka situacija v Sloveniji se slabša, zato so ravnatelji osnovnih šol včeraj zjutraj prejeli okrožnico ministrstva za izobraževanje in podrobnejša navodila Zavoda RS za šolstvo o prehodu na prilagojeni C-model. Po njem bo šolanje otrok od prvega do petega razreda še naprej potekalo v šoli, kombinacijo pouka v šoli in na daljavo pa bodo učitelji morali izpeljati pri učencih od šestega do devetega razreda. Tako bodo po načrtu prvi teden v šoli osmi in deveti razredi, medtem ko bodo imeli učenci šestih in sedmih razredov pouk na daljavo, naslednji teden pa bi se zamenjali.

Ta model bo prišel v poštev le, če se bo bistveno poslabšala epidemiološka slika, so ravnatelje opozorili v dopisu. Dodatno pa so z ministrstva pojasnili, da so dopis poslali zgolj informativno in "z namenom, da bodo osnovnošolski vzgojno-izobraževalni zavodi seznanjeni in pripravljeni na morebitno spremembo izvedbe pouka". Za zdaj, tudi po napovedih vladnih predstavnikov, ni pričakovati, da bi se omenjeni model uvedel že prihodnji teden, če pa se bo epidemiološka slika zaradi pojava različnih sevov še slabšala, ga je pričakovati v prihodnjih tednih. Vladni načrt sproščanja namreč določa, da so v rdeči fazi, v kateri so trenutno že nekatere regije, v šoli le učenci prve triade. Nejasno pa ostaja, ali se bo pri tem vlada odločila za prehod na model C1 glede na obarvanost regije ali bo prehod veljal za celo državo.

Mojca Kirbiš, ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš in vodja kolegija ravnateljev mariborskih šol, upa, da uvedba omenjenega modela ne bo potrebna. "Šole smo zaradi covida podvržene nenehnim organizacijskim spremembam. Počutimo se, kot da bi že petič, šestič na novo začeli šolsko leto. Od sprememb vsakih nekaj tednov smo utrujeni tako učitelji kot učenci," poudarja ravnateljica in se obenem tudi sprašuje o smiselnosti omenjenega modela. "Verjamem, da so od šole do šole različne situacije, a zakaj bi del učencev imel pouk na daljavo, če nam uspeva obvladovati situacijo znotraj šole? Že po sedanjem modelu so otroci v svojih razredih, mehurčkih. Urnik v jedilnici smo prilagodili tako, da se razredi ne srečujejo, prav tako pa je na avtobusih le malo otrok." Če se bo epidemiološka slika poslabšala, ravnateljica upa, da se bodo o uvedbi prilagojenega C-modela lahko odločali po občinah oziroma posameznih šolah. V OŠ Limbuš, ki šteje 411 učencev, so do sedaj imeli v karanteni le dva razreda. Po podatkih ministrstva za izobraževanje pa je bilo v ponedeljek v karanteni 223 osnovnošolskih razredov, aktivno okuženih je bilo 248 učenk in učencev ter 241 zaposlenih v osnovnem šolstvu.

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol, je bil na sestanku, na katerem so jim predstavili omenjeni model, in pravi, da se mu zdi njegova uvedba boljša od ponovnega prehoda k pouku na daljavo. Obenem se mu zdi smiselno, da bi bili hkrati v šoli učenci šestih in devetih razredov, ki bodo maja pisali nacionalno preverjanje znanja, in ne, kot je predvideno sedaj, da naj bi bili hkrati v šoli osmi in deveti razredi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta