OTP banka: Spremembe 1. septembra, stranke SKB z novim osebnim računom, debetno kartico, spletno in mobilno banko ...

Srečko Klapš Srečko Klapš
14.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež združene OTP banke bo v Ljubljani, sprva na Slovenski cesti 58, nato pa v novem poslovnem centru Emonika, ki ga gradijo Madžari.
Foto: Robert Balen

Nova KBM in SKB banka sta na svojih spletnih straneh objavili, da se bosta SKB in Nova KBM predvidoma 22. avgusta združili ter preimenovali v OTP banko. Ob čemer bodo pravno združitev na ta datum izvedli le, če bodo do takrat izpolnjeni vsi zahtevani pogoji. Stranke obeh bank pa bodo prve spremembe občutile od 1. septembra. Več sprememb bo za komitente SKB banke, saj jih bodo prenesli na bančno informacijsko platformo Nove KBM. 

Več sprememb za stranke SKB

Z združitvijo obeh bank bodo vse blagovne znamke v lasti SKB prešle v OTP banko. Do zamenjave logotipa SKB banke z novim logotipom bo prihajalo postopoma, zato bo določeno obdobje po združitvi ponekod še vedno v uporabi logotip SKB banke, še pojasnjujejo. Za komitente banke SKB se 1. septembra spreminja številka osebnega računa, najpozneje do konca avgusta pa bodo prejeli novo debetno kartico Visa OTP banke. Uporabljati jo bodo lahko začeli 1. septembra. Visa SKB plačilno kartico pa bo mogoče uporabljati do izteka veljavnosti. NET spletna in MOJ@SKB mobilno banko bosta 1. septembra 2024 nadomestili spletna banka Bank@Net in mobilna banka mBanka@Net.  "Večino produktov bomo prenesli samodejno, zato komitentom ni treba storiti ničesar, razen če je to posebej navedeno," še pojasnjujejo v SKB banki.

Ob spremembi številke osebnega računa, ki se bo po 1. septembru namesto s SI56 03 ... začel s SI56 04 ..., bodo stanje na računu in obstoječi limit preneseni na nov OTP osebni račun, na katerega bo OTP banka še do konca novembra 2024 preusmerjala morebitne prilive s starega SKB računa. Sprememba številke osebnega računa ne bo vplivala na stanje na računu, trajne naloge in pooblaščene osebe. Bo pa treba o novi številki računa, ki bo aktivna od 1. septembra letos, obvestiti delodajalca ter morebitne ostale plačnike in prejemnike SEPA direktnih obremenitev. Poslovanje z obstoječo številko SKB osebnega računa pa po 30. novembru letos ne bo več mogoče, še pojasnjujejo v SKB.

Za komitente Nove KBM bo po 1. septembru sprememb manj: tako bo v novi OTP banki številka osebnega oziroma poslovnega računa ostala nespremenjena; stranke bodo obstoječe plačilne kartice uporabljale do poteka veljavnosti kartice; še naprej bodo lahko uporabljali iste digitalne poti (spletno, mobilno in elektronsko banko), tudi način prijave ostaja tak kot do zdaj, še pojasnjujejo v Novi KBM. "Da bomo lahko strankam Nove KBM in SKB banke zagotovili nemoteno poslovanje ter uporabo bančnih produktov in storitev od dneva združitve in izpolnjevali regulatorne obveznosti, bosta banki pred združitvijo izvedli prenos osebnih in drugih podatkov iz obeh bank v skupni informacijski sistem in njihovo obdelavo, pri čemer bosta upoštevali vse potrebne tehnične in organizacijske ukrepe za varnost osebnih podatkov.

Sandor Csanyi, predsednik OTP banke, John Denhof, predsednik uprave NKBM, in Anita Stojčevska, predsednica uprave SKB, februarja lani ob prevzemu NKBM.
Sašo Bizjak

Neuradno naj bi zaprli okoli deset poslovalnic

Prvi mož OTP banke Sandor Csanyi je nedavno za Večer na vprašanje, kako bo združitev bank vplivala na zaposlene in stranke, odgovoril: "Za zaposlene ne bo sprememb, ti bodo ostali na dosedanjih lokacijah, torej tudi v Mariboru. Bodo pa sinergije na področju podvajanja bančnih poslovalnic. Nekaj od teh, ki so najbliže druga drugi, bomo zaprli, a teh ne bo veliko." Neuradno naj bi zaprli okoli deset poslovalnic. Po združitvi bo bodoča združena OTP banka po bilančni vsoti za NLB na drugem mestu, medtem ko bo po obsegu kreditov z okoli 30-odstotnim tržnim deležem na prvem mestu. Znano je tudi, da bo sedež združene OTP banke v Ljubljani, sprva na Slovenski cesti 58, nato pa v novem poslovnem centru Emonika, ki ga gradijo Madžari. 

Moten bo tudi plačilni promet, ki ne bo potekal od petka, 30. avgusta, od 14. ure do ponedeljka, 2. septembra, do 8. ure.
Andrej Petelinšek

Spomnimo, da je bil za prvega moža združene banke predviden predsednik uprave Nove KBM John Denhof, ki pa se je nedavno odločil, da po izteku mandata konec decembra letos nadaljuje samostojno poslovno pot. Ta čas preko kadrovske agencije Korn Ferry teče postopek izbora novega kandidata ali kandidatke za vodenje združene OTP banke v Sloveniji, ki se neuradno še ni zaključil. V madžarski OTP banki si prizadevajo, da bi primopredaja poslov potekala še v času, ko ima Denhof mandat.

Madžarska Skupina OTP je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila za 615,3 milijona evrov dobička po obdavčitvi, donos na kapital pa je znašal 22,7 odstotka. K skupnemu dobičku so članice skupine, ki poslujejo zunaj Madžarske, prispevale tri četrtine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta