Otroci se septembra vračajo v šole, vendar ob doslednem upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom

Tina Recek Tina Recek
18.08.2020 20:05

Le če se bo epidemiološka slika bistveno poslabšala, sledi drugačna ocena in z njo začetek po drugih scenarijih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec pouka je zaznamovalo nošenje mask, in kot kaže, tudi začetek šole ne bo prav nič drugačen. 
Igor Napast

Ta trenutek kaže, da se bodo lahko 1. septembra v šole vrnili vsi dijaki in učenci, vendar ob doslednem upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je danes dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec v okviru tradicionalne konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov. Predvideno je, da se šolarji vrnejo v šole po tako imenovanem modelu B ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb, ki predvidevajo omejitve takšne narave, da je zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev še vedno mogoče izvajati vzgojno-izobraževalni proces. Če se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bodo, tako Kustečeva, dobili drugačno oceno zdravstvene stroke in jo bodo morali absolutno spoštovati. Več bo po njenih besedah znano že po jutrišnji seji vlade, na kateri jih bo minister za zdravje Tomaž Gantar seznanil s celovito epidemiološko oceno. Na podlagi tega bodo sprejeli "najboljše možne odločitve".

"Priporočila so življenjska"

Ravnatelji so danes v roke prejeli knjižico s predvidenimi modeli in priporočili za izvajanje pouka v osnovnih šolah, srednjih šolah in dijaških domovih v razmerah povezanih s covidom-19. Publikacijo, ki je nastala v sodelovanju z Zavodom za šolstvo, ravnatelji, šolskim ministrstvom, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), je pospremila z besedami, da so poiskali rešitve, ki jih ne sme ogroziti noben virus. Po njenem mnenju so v njej zapisana navodila življenjska in izvedljiva, tudi že na podlagi obstoječih izkušenj v preteklem šolskem letu. Če se bo izkazalo, da kakšni šoli zaradi takih ali drugačnih specifik ne bo uspelo izvajati priporočil, bodo to reševali individualno. Da so ravnatelji priporočila sprejeli dobronamerno in da so številne stvari na šolah že organizirane, je pa tudi na starših in učencih, da bodo priporočila spoštovali, pa je opozoril direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

"Priporočila niso življenjska"

Diametralno nasprotnega mnenja glede tega, ali so navodila življenjska, pa je predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan. Ta je dejal, da v delu publikacije, ki se nanaša na medicinska priporočila, ravnateljev niso upoštevali. V predmetniku je namreč predvideno mešanje in združevanje učencev, to je denimo pri izbirnih predmetih, športu, podaljšanjem bivanju in jutranjem varstvu. Poleg tega se sprašuje, kako se držati omejitev pri prevozih otrok z avtobusom, ki ima 52 sedežev, kjer lahko po priporočilih sedi le 16 otrok, njihova šola pa ima 200 vozačev. Po njegovem bi bil najbolj sprejemljiv model A ob upoštevanju higienskih priporočil, tako kot so to počeli lanskega decembra in letošnjega januarja, ko je bila epidemija gripe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta