Pahor: Dialog in sodelovanje sta eden od stebrov, na katerih počiva naša domovina

Asja Lednik
25.10.2021 16:13
Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem nagovoru zbranim v predsedniški palači ob 30. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije poudaril pomen dialoga in sodelovanja pri uresničevanju skupnih ciljev. Po njegovem mnenju sta eden od stebrov, na katerih počiva naša domovina, ki pa danes ni tako trden, kot bi si želel, da je.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pahor se je v nagovoru zbranim ob današnjem dnevu odprtih vrat v predsedniški palači ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, spomnil vseh ključnih trenutkov slovenske osamosvojitve pred 30 leti. Na današnji dan pred 30 leti pa je zadnji vojak JLA stopil na eno zadnjih ladij in odplul z našega ozemlja, s tem pa omogočil, da je takratni generalmajor Slovenske vojske Janez Slapar raportiral takratnemu predsedniku republike Milanu Kučanu, da na ozemlju Republike Slovenije ni več tujega vojaka in da je Slovenija suverena država.

Ob tem prazniku je Pahor čestital državljankam in državljanom z izrazi hvaležnosti za njihovo držo v 30 letih - gre za pogumne, samozavestne, delovne in poštene ljudi, ki so pripomogli po osamosvojitvi, da "se je Slovenija razvila do točke, na katero smo lahko ponosni".

Ob državnih praznikih se lahko po njegovih besedah vsi poveselimo ne glede na politične, verske, ideološke, vrednostne razlike med nami. "Danes je praznik naše države, to so redki trenutku, ko je prav, da skupnost stopi skupaj in praznuje, kar nam je skupno," je dodal.

Obstajajo nekatere težave, ki jih je treba še rešiti

Dejal je tudi, da je to en od zadnjih mejnikov, ki jih praznujemo kot 30. obletnico osamosvojitve. "Vsak od nas ima lahko na 30 let razvoja različne poglede, tudi kritični so na mestu," je dejal. A hkrati trdi, da je treba preteklih 30 let gledati kot na lepo in dobro obdobje, saj smo prešli iz države brez preteklih demokratičnih tradicij v državo, ki je vstopila v vse pomembne institucije. Obstajajo pa nekatere težave, ki jih je treba še rešiti, je dodal.

"Imeli smo jasen cilj, voditelje, ki so bili prepričani v ta cilj, ljudi, ki so omahovali glede cilja, a so eni drugega poslušali in slišali. In razumeli so nevarnost, ki je pretila naši domovini, če bi govorili eden mimo drugega ali celo eden proti drugemu," je spomnil predsednik republike. To je pripeljalo do splošnega sijajnega razpoloženja med ljudmi, ki so videli priložnost, "da sanje, dolge desetletja, stoletja končno pripeljejo do cilja," je dodal.

Poudaril je, da sta dialog in sodelovanje eden od stebrov, na katerih počiva naša domovina. Danes ta steber po njegovi oceni ni tako trden, kot bi si želel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta