Pahor je odlikoval enote, obtožene in obsojene zaradi uporabe prekomerne sile

Kristina Božič
11.12.2018 13:13

Komu je predsednik države podelil državna odlikovanja? Borut Pahor je prejšnji teden odlikoval policijske sile, ki so obsojene zaradi kršenja človekovih pravic, uporabe prekomerne sile in so kršile odločbo evropskega sodišča za človekove pravice. Ravnanja slovenske policije preiskuje specializirano državno tožilstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik države Borut Pahor
Robert Balen

Pretekli četrtek je iz urada predsednika države prišlo naznanilo, da bo naslednji dan podelil državna odlikovanja za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015 – 2016. Prvo začudenje je sprožil nabor prejemnikov: funkcionarji vlade, notranjega in obrambnega ministrstva, policije in uprave za zaščito in reševanje, dve policijski upravi in dva štaba za civilno zaščito ter tri brigade vojske. Nato pa policije, notranja ministrstva in vojske še 12 tujih držav, članic EU.
Med prejemniki ni bilo reševalcev in zdravnikov, gasilcev, številnih prostovoljcev, voznikov avtobusov in strojevodij niti nevladnih in humanitarnih organizacij, ki so jeseni 2015 in pozimi 2016 pomagali ob prihodu beguncev in migrantov. Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da je iz obeležitve nedavne zgodovine, ko je bila država soočena z "eno izmed najtežjih preizkušenj na humanitarnem in varnostnem področju v času njene samostojnosti", kot so zapisali v njegovem uradu, izbrisal humanitarke in humanitarce ter nagradil le varnostne sile.

Mejni prehod Obrežje ...
Robert Balen

“Nismo seznanjeni z nikakršnimi sumi protipravnih ravnanj posameznikov”

Iz obrazložitve tudi izvemo, da sta se slovenska država in predvsem notranje ministrstvo na prihod beguncev in migrantov pripravljali celo leto 2015, intenzivno pa od julija. Naknadno v obrazložitvi v uradu predsednika države zabeležijo, da so dejansko na meji pomagali tudi številni drugi – pri tem so spomnili na “nevladne organizacije in veteranska združenja, podjetja, župane z vodstvi občin in službe nujne medicinske pomoči, predvsem pa izjemno veliko prostovoljk in prostovoljcev”. Tem naj bi predsednik “priznanje in hvaležnost države” izrazil ob primerni priložnosti v prihodnosti.

Srbska policija 
Reuters
V bližini Velike Kladuše
Reuters
Avstrijska policija
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta