Pahor podprl odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja

Gr.G., STA
20.09.2022 22:41

Tako se je predsednik države odločil po telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu je pa hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Kajzer
Mzz

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so nocoj sporočili iz predsednikovega urada. To se je odločil po današnjem telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu je pa hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim.

Pahor je Goloba tudi opozoril "na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oziroma doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih". "Glede na vse okoliščine" pa se je odločil, da podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, so pojasnili v predsednikovem uradu.

Najbolj predsednika sicer moti, ker se v postopku ni nihče posvetoval z njim. To "nezadovoljstvo" je danes v New Yorku izrazil tudi zunanji ministrici Tanji Fajon, s katero se tam udeležujeta zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. "Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Tako Golobu kot Fajonovi je predsednik republike predlagal, "naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom", še piše v sporočilu za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta