Pahor zanika, da bi se bil s kom posvetoval pred poslanim vabilom, Mesec tako kot Šarec zavrnil sestanek. Kaj pa Erjavec?

STA, M.R., Ž. V.
02.02.2021 14:57
Koordinator Levice Luka Mesec ni sprejel vabila predsednika republike Boruta Pahorja na pogovor parlamentarnih strank, saj ga ne razume kot del rešitve, pač pa kot del problema. Opozoril ga je, da je demokratični sistem v globoki krizi, in ga opomnil, da za zagotovitev varstva načel ustavnega reda ni nihče bolj odgovoren od predsednika republike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik države Borut Pahor in koordinator Levice Luka Mesec
Robert Balen

Pahor je namreč v ponedeljek na prvake parlamentarnih strank naslovil pobudo za srečanje. Na njem bi rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU.

Kot je zapisal Luka Mesec, se strinja s predsednikom Borutom Pahorjem, da bi bilo dobro, če bi strankam to uspelo. Ob tem pa je dodal, da je iz vabila razvidno, da Pahor povsem spregleda, namerno izpusti kakršnokoli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Po oceni koordinatorja Levice je demokratični sistem pri nas namreč v globoki krizi.

"Vladajoča stranka in predsednik vlade vsem na očeh brez sramu napadata novinarje in sodnike, medije in sodišča, kritike in protestnike. Agresivno spodkopavata institucije ali pa si jih podrejata," je navedel.

Premierju Janezu Janši Mesec očita, da s tleskom prstov odpira in zapira šole, smučišča in trgovine ali pa kar prekliče vpis na fakultete, ker se mu zazdi, da je družboslovcev preveč. "Ne priznava rezultatov volitev v ZDA in nas potiska v druščino novih diktatorjev v Evropi, ob tem pa ne skriva, da poskuša pri nas ustvariti nedemokratičen red po zgledu Orbanove Madžarske ali Vučićeve Srbije," je še naštel.

Kot pravi Mesec, institucijo predsednika republike spoštuje in verjame, da bi moral vsak, ki jo zaseda, biti prvi varuh ustavnega reda in demokracije v državi, da bi moral zato biti prvi kritik vlade, ko in če ta presega svoja demokratična pooblastila. "Vi pa že deset mesecev molčite," je kritičen.

Pahorjevega vabila zato ne more sprejeti. Želi si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih spregovoril, se opredelil in obsodil takšno delovanje ter pomagal premostiti krizo demokratične ureditve pri nas. Po navedbah koordinatorja Levice se moramo zaradi retorike in načina delovanja največje vladne stranke po tridesetih letih vrniti k vprašanju osnov spoštovanja demokracije in ustavnega reda.

"Nihče ni za zagotovitev varstva teh načel bolj odgovoren od vas, predsednika republike. Molka in nezavzemanja stališča v dani situaciji ne morem razumeti drugače kot podporo vladi in njenemu predsedniku," je zapisal Mesec.

Bratuškova se bo udeležila sestanka

Se bo pa sestanka pri Pahorju udeležila predsednica SAB Alenka Bratušek. "Če se politiki v državi nehamo pogovarjati, je naslednji korak samo še poziv k nasilju. To je za nas nedopustno in mi bomo neprestano težili k iskanju najboljših rešitev za ljudi," je zapisala. Ob tem je dodala, da bo mnenje stranke SAB o položaju, rešitvah, težavah in zamujenih priložnostih najprej povedala njemu.

Erjavec bo prišel, a po glasovanju o nezaupnici vladi

Na Pahorjev poziv sta se že včeraj odzvala predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Fajonova je sprejela vabilo, a od pogovora nima visokih pričakovanj. S Pahorjem namreč ne deli ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo. Šarec pa je Pahorju med drugim očital, da je molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda, in mu predlagal, naj se temeljito pogovori s predsednikom vlade Janšo.

Predsednik Desusa Karl Erjavec se je v telefonskem pogovoru zahvalil predsedniku države za povabilo. Predsednika republike je seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice v prihodnjem tednu ter mu pojasnil, zakaj predlagani sestanek v tem trenutku ni najbolj primeren korak. Povabila ni zavrnil, temveč je predlagal, da se to srečanje opravi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi. S tem predlogom se je strinjal tudi predsednik Pahor, so sporočili iz stranke. 

Premier Janša je vabilo predsednika republike včeraj ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno, odziva Šarca in Fajonove pa po njegovi oceni "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta