Pandorini dokumenti: Kako se močni in vplivni izogibajo davkom in perejo denar. Odkrili so tudi skrivne posle Slovencev

05.10.2021 06:00
Najobsežnejša novinarska preiskava poslov v davčnih oazah do zdaj kaže, kako so svetovno znana imena iz sveta politike in zabave prala denar in se izogibala davkom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarji so pod drobnogled vzeli znane osebnosti, ki bogastvo skrivajo v davčnih oazah. Med temi so tudi Kajmanski otoki. 
Profimedia

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki poteka pod okriljem Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), analiziralo skoraj dvanajst milijonov datotek, ki razkrivajo finančne skrivnosti svetovno znanih politikov in estradnikov. Gre za dokumente iz 14 registracijskih družb, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, ki tako prikrijejo svoje posle ali premoženje. Preiskovalni novinarji so razkrili med drugim, da so prek davčnih oaz svoje nepremičnine kupili tudi češki premier Andrej Babiš, jordanski kralj Abdulah II. in nekdanji britanski premier Tony Blair s soprogo. Odmeva tudi razkritje, da je Rusinja, ki naj bi imela otroka z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, prek slamnatega podjetja domnevno pridobila za štiri milijone dolarjev vredno nepremičnino v Monaku. V Pandorinih dokumentih so se prav tako znašla imena iz sveta zabave, denimo kolumbijska pevka Shakira in nemška manekenka Claudia Schiffer. Zgodbe o Slovencih v Pandorinih dokumentih so že začeli objavljati na preiskovalnem portalu Oštro, ki sodeluje pri analizi največjega razkritja dokumentov iz davčnih oaz do zdaj.

​Kovač: Vihar se je vedno hitro polegel

Bogomir Kovač
Andrej Petelinšek

Na vprašanje, ali na to vplivajo tudi najbolj znani svetovni politiki, ki v resnici tudi sami neposredno ali posredno poslujejo prek davčnih oaz, predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti odgovarja, da se lahko politiki v primeru obširnejših razkritij sklicujejo, da je to vendarle v skladu z mednarodnimi zakonskimi možnostmi: "Konec koncev to ni kaznivo dejanje, ni pa moralno dejanje, ampak morala je v politiki seveda zadnja stvar, ki bi vzbujala skrb." Takšna razkritja dokumentov so sicer po Kovačevih besedah dobra, saj lahko v končni fazi vodijo do tega, da bo mednarodna skupnost v prihodnosti vendarle pripravljena priti do določenih splošnih dogovorov. "Davčne oaze bi v formalnopravnem smislu morali odpravljati, davčne konkurence v takem pomenu, kot se je razvijala v teh stoletjih, pa ne bi smelo več biti," je prepričan Kovač.

Stojan: To gotovo ni vrh ledene gore

Po oceni OECD, ki jo navaja Oštro, je bilo lani v podjetjih iz davčnih oaz skritih vsaj slabih deset tisoč milijard evrov premoženja.

Jure Stojan
Robert Balen

Stojan ob tem opozarja, da davčne oaze za posameznike niso zanimive samo zaradi davčne optimizacije: "Velikokrat gre tudi za premoženje, ki ga je treba skriti ne le pred davčnimi oblastmi, ampak tudi sicer, ker je bodisi premoženje sumljivega izvora, če gre za nepojasnjeno bogastvo politikov, bodisi premoženje, ki izvira iz kriminalnih dejanj." Motivov za uporabo davčnih oaz je po njegovih besedah veliko in jih je vedno težje odkrivati, Pandorini dokumenti pa verjetno ne pomenijo vrha ledene gore. "Panamski dokumenti so razkrili uporabnike samo ene odvetniške pisarne. Tudi pri Pandorinih dokumentih najbrž ne gre za gradivo, ki bi bilo reprezentativno zbrano, ampak se zbira iz nekih konkretnih varnostnih ranljivosti teh sistemov. Ta fenomen zato gledamo skozi zelo popačena očala, ne vemo pa, kaj se skriva kje drugje," opozarja Stojan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta