Parlamentarna preiskava o vplivu politike na policijo: "Vse tisto, kar so nam odstavljeni kadri povedali, so pričevalci zanikali ..."

Elizabeta Planinšič
05.11.2021 17:05
Predsednik komisije, ki preiskuje morebitno vplivanje politike na policijo, Rudi Medved je dejal, da jih današnje izpovedi še bolj utrjujejo v prepričanju, da politika nadaljuje proces podrejanja policije stranki SDS in koalicijskim strankam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Grah Lazar je zatrjevala, da z Janezom Janšo ni imela nobenih stikov, preden je prevzela vodenje NPU. 
Robert Balen

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje morebitno vplivanje politike na policijo in njeno delo, je danes zaslišala Andreja Juriča, bivšega v. d. generalnega direktorja policije, njegovega predhodnika Antona Travnerja, bivšega v. d. direktorja NPU Igorja Lambergerja ter aktualno šefico Nacionalnega preiskovalnega urada Petro Grah Lazar. Vsi štirje so v pričanju zavrnili, da bi kadarkoli sprejemali odločitve na podlagi vplivov ali navodil politike. A Jurič članom komisije, kljub opozorilu, da je to dolžan, ni hotel povedati, s katerimi sodelavci se je posvetoval, kdo vse naj sodeluje v delovni skupini za migracije, kjer so sicer pristali vsi odstavljeni kadri - bivša generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, namestnik direktorja NPU David Antolovič, Boštjan Lindav, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije, in Vesna Drole, nekdanja vodja službe za odnose z javnostjo na generalni policijski upravi.

Petra Grah Lazar je zanikala, da bi se, preden je bila imenovana na vrh NPU, dobila s premierjem Janezom Janšo ali z njim kakorkoli komunicirala. Dejstvo, da vodi NPU kljub odločitvi sodišča, da je razrešitev Darka Muženiča z mesta direktorja NPU po tem, ko je oblast prevzela aktualna vlada, se ji ne zdi sporno. Zanikala je tudi, da bi Mariborčan Rok Snežič, ki ga sicer pozna, bil predhodno obveščen o hišnih preiskavah, ki so se pred časom zgodile pri njem, sam pa je bil tedaj v tujini. Travner pa je članom komisije vztrajno ponavljal, da je odstopil z mesta generalnega direktorja policije iz osebnih razlogov, ki jih ne bi razlagal. Odstopil je sicer na dan hipnih preiskav pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, na ta dan je odstopil tudi notranji minister Aleš Hojs, a njegovega odstopa Janša ni sprejel.

Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ) je po zaslišanju dejal, da so bile današnje izjave prič v velikem nasprotju s tistim, kar so lahko slišali od prič na prvem zaslišanju pred slabim mesecem. "Vse tisto, kar so nam odstavljeni kadri povedali, so današnji pričevalci zanikali, vendar s toliko zapletanja, da nas še bolj utrjuje v prepričanju, da politika nadaljuje proces podrejanja policije stranki SDS in drugim strankam, ki peljejo to koalicijo," je dejal in dodal, da se je pokazalo, da je bilo ustanavljanje delovnih skupin za migracije in obvladovanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljana "ena sama farsa". "Ljudje, ki so formalno imenovali strokovnjake v te delovne skupine, niti niso vedeli, zakaj so te delovne skupine ustanovljene in kaj naj bi delale." Meni, da so dobili navodila direktno od politike, koga in zakaj naj v te delovne skupine imenujejo in jih s tem popolnoma odstranijo s tistih nalog, za katere so bili ti ljudje kompetentni. Medved je dodal, da bodo v nadaljevanju še zaslišali nekatere aktualne uslužbence in tiste, ki so vmes policijo že zapustili. "Vse z namenom dokazovanja, da so naše domneve o političnih pritiskih na policijo zanesljivo utemeljene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta