(PISMO BRALCA) Ogoljufani obrtniki in podjetniki

Valter Pristovnik
04.03.2024 06:00

Zakaj obrtniki in podjetniki v naši državi nismo enakopravni, zakaj takšna diskriminacija, zakaj država ne najde finančnih sredstev tudi za sklad obrtnikov in podjetnikov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Spoštovani odgovorni, obveščam vas o eni največjih prevar v Sloveniji. Obrtniki podjetniki smo namensko plačevali v Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) v dobri veri, da je to pametna naložba za bodoče obrtnike upokojence, ki so se tako dodatno zavarovali in vsa leta plačevali določen znesek po sklenjeni pogodbi.

Pred nekaj leti ste nas prisilili in nam odvzeli del dodatne pokojnine. Moja dodatna pokojnina je bila na mesec 200 evrov, danes prejemam okoli 60 evrov. Ali ni to prevara odgovornih v upravi SOP in odgovornih v naši državi?

Storil bom vse, da nam to krivico popravite in vrnete tisto, kar nam pripada. Naslednje vprašanje je, zakaj o tem niste obvestili odgovornih na Računskem sodišču. Država je namreč od leta 2000 zagotavljala finančna sredstva za upokojene člane sklada obrtnikov, ki so dobili pravice do skladove pokojnine na podlagi obdobja zavarovanja od uvedbe skladovega zavarovanja.

Državni zbor je leta 2000 pod vodstvom takratnega finančnega ministra dr. Andreja Bajuka sprejel zakon o poračunavanju finančnih obveznosti države iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja in poleg tega določil letno povračilo, ki ga mora skladu plačevati država.

Prvi člen zakona se glasi: "S tem zakonom se ureja tudi poračunavanje obveznosti države do Sklada za vzajemno pomoč samostojnih obrtnikov Slovenije (v nadaljevanju: sklad obrtnikov) za pokrivanje odhodkov za izplačevanje pokojnin upokojenih članov sklada obrtnikov, pridobljenih na podlagi obdobja zavarovanja od uvedbe zavarovanja pri skladu obrtnikov pa do 1. 1. 1983 - do zneska najnižje pokojnine, v skladu s petnajsto alineo prvega odstavka 232. člena ZPIZ-1."

Država je od leta 2000 zagotavljala finančna sredstva za upokojene člane sklada obrtnikov, ki so dobili pravice do skladove pokojnine na podlagi obdobja zavarovanja od uvedbe skladovega zavarovanja. Najstarejši sklad je bil ustanovljen leta 1956, po drugi svetovni vojni, kot vzporedni zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, saj po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot drugi državljani.

Ob zgoraj omenjenem besedilu se vprašujem, zakaj se ZPIZ vsako leto zadolžuje za primanjkljaj finančnih sredstev v pokojninski blagajni. Moje vprašanje je, zakaj obrtniki in podjetniki v naši državi nismo enakopravni, zakaj takšna diskriminacija, zakaj država ne najde finančnih sredstev tudi za sklad obrtnikov in podjetnikov.

Danes se lahko pohvalimo s pozitivnim gospodarstvom tudi po zaslugi obrtnikov, podjetnikov, brez njih bi bila situacija danes veliko slabša. Čudim se, da pri tej zadevi bolj aktivno ne sodeluje Obrtno-podjetniška zbornica, ki predstavlja zasebni sektor v Sloveniji.

Valter Pristovnik, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta