(PISMO BRALCA) Zavarovalnica Triglav - nič ni v redu

Stojan Kolar
20.12.2023 06:00

Lahko gremo le na ulice in v pismih bralcev pozivamo, da je potrebno prevarantom stopiti na prste, jih kaznovati in zaščititi malega človeka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jakob Aljaž, slovenski duhovnik, skladatelj in domoljub, je konec 19. stoletja kupil slovenski vršac Triglav in je 7. avgusta 1895 na vrhu postavil Aljažev stolp v čast in ponos slovenstva. Škof Anton Jeglič je 5. julija 1900 z domačim kapitalom ponosno ustanovil prvo slovensko zavarovalnico. 12. decembra 1990 je bila ustanovljena Zavarovalnica Triglav, d. d., ki danes preračunljivo nosi ime slovenskega ponosa, 2864 m visokega Triglava, a nič več v ponos slovenstva, ampak sprevrženo vara in goljufa slovenskega malega človeka ter na njegov račun prevarantsko in premišljeno kopiči velika sredstva za svoj žep, tj. za neoliberalni dobiček in bogastvo izbrancev, ki so pri koritu.

Letos februarja sem kupil avto, ki ni bil poceni. Ker kljub nekajletnemu varčevanju in poštenemu delu nisem zbral dovolj denarja, sem vzel lizing in avto kasko zavaroval pri Zavarovalnici Triglav. Zavarovalni agent mi je svetoval akcijski paket za 1981,26 evra z dodatnim delnim avtomobilskim kaskom (kombinacija B in K). Prepričan sem bil, da imam avto tako pošteno zavarovan za vse nevarnosti.

Pred kratkim je kuna pogrizla električne kable na mojem avtu in povzročila za 8500 evrov škode. Sledil je šok, saj si je Prevaralnica Triglav pilatovsko oprala svoje umazane roke in mi ni pokrila nastale škode. Kako ne, saj sem plačal polni kasko!? Ja, brati bi moral drobni tisk! Šest strani drobnega tiska je spisanih v tako zavajajoči latovski triglavščini, da je povprečni državljan (sem Slovenec 60+) res ne more razumeti. Gre za premišljeno zavajanje in krajo državljanom. Kako naj ve preprost državljan, ki se ne razume na zavarovalniške "finte", da kasko Prevaralnice Triglav ne krije požrtih kablov (v splošnih pogojih med Nezavarovanimi nevarnostmi "moja" kuna ni navedena). V reklami Prevaralnica Triglav zavaja: "Kombinacije delnega kaska so koristne v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko (z izjemo kombinacij B in K), saj se v tem primeru ne upošteva dogovorjena odbitna franšiza, prav tako pa ne izgubite že pridobljenega bonusa." Prevaralnica sedaj pravi, da ne razumem slovensko in da ne znam brati! Da bi moral ob kasku dodatno imeti še kombinacijo delnega kaska D. Prosim? Če pa jasno piše (laže?), da kombinacijo delnega kaska sicer že krije splošni kasko (v mojem primeru pač z odbitno franšizo, ker na predlog agenta ob kombinaciji B in K pač nisem dodal še D). Namen posvečuje sredstvo! Triglav je svoj cilj dosegel s prevaro. Triglavska klika je "čista", okorišča se na škodo malih ljudi, prevara je učinkovita, kraja pa legalna. Prevaralnica Triglav obljublja, nato pa gladko požre besedo s svojimi odvetniki in "sodbo sodišča". Preveril sem pri dveh drugih zavarovalnicah: Sava in Generali v kaskozavarovanju krijeta neposredno škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo domače, divje živali ali glodalci.

Kaj še ostane nam malim? Drago pravdanje s Prevaralnico Triglav, ki mi bo požrlo živce in dodaten denar za odvetnika, rezultat pa je vprašljiv, ker imajo prevaranti že "sodbo vrhovnega sodišča", ki podpira njihovo prevaro. Vrana vrani ne izkljuje oči, čeprav vsi razumemo slovensko in beremo, da je Prevaralnica Triglav zapisala: "Kombinacije delnega kaska so koristne v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko ..." V kakšni državi živimo? Veliki, privilegirani, na položajih lahko lažejo, kradejo, zavajajo in goljufajo po mili volji, saj jih ščiti država, ki jo sami plačujejo in vodijo z nagrabljenim denarjem in kapitalskimi dobički, ukradenimi malemu človeku. Nihče jim nič ne more, delajo z roko v roki. Malega človeka nihče ničesar ne vpraša, razen ko potrebujejo njegov glas na volitvah (takrat "obljubljajo" nemogoče) ali kadar mu kradejo še tisto malo pošteno prisluženega denarja, s katerim si poskuša naivno zavarovati svoje uborno imetje.

Lahko gremo le na ulice in v pismih bralcev pozivamo, da je potrebno prevarantom stopiti na prste, jih kaznovati in zaščititi malega človeka. Prosim za pomoč in podporo vseh poštenih Slovencev, da skupaj stopimo na prste Prevaralnici Triglav, da odvetniki razkrinkajo zavajanja in pokažejo, da je v Sloveniji še komu mar za malega človeka in njegovo pravico. Do takrat pa lahko le pozivam vse Slovence, da kaskozavarovanje vozil sklenejo pri Savi, Generaliju, kjerkoli, le pri Prevaralnici Triglav ne!

Stojan Kolar, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta