(PISMO) Prenehajte z uničevanjem Radia Študent!

DR
08.01.2021 09:33
V nadaljevanju v celoti objavljamo izjavo sodelavcev ljubljanske fakultete za družbene vede glede prekinitve financiranja Radia Študent s strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Studio Radia Študent
Tit Košir

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je v svojem proračunu za leto 2021 ukinila postavke za sofinanciranje Radia Študent, kar bo v primeru uresničitve pomenilo konec njegovega delovanja. Katedra za novinarstvo, Katedra za medijske in komunikacijske študije, Center za raziskovanje družbenega komuniciranja, Oddelek in Katedra za kulturologijo, Katedra za analitsko sociologijo ter drugi sodelavci Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani opozarjamo, da je nadaljnje delovanje Radia Študent ključnega pomena za ohranjanje raznolikosti slovenske medijske krajine in za demokratično javno sfero. Mediji se v zadnjih letih soočajo s številnimi pritiski, zato je finančni napad na nadaljnji obstoj Radia Študent povsem nezamisljiv.

Radio Študent je ključnega pomena ne le za slovenski medijski prostor, temveč ima kot skupnostni radio s 50-letno tradicijo edinstveno vlogo tudi na evropski ravni. Novinarke in novinarji Radia Študent so bili v preteklosti večkrat nagrajenci Društva novinarjev Slovenije, edine reprezentativne novinarske stanovske organizacije. Radio Študent pogosto obravnava vprašanja, ki jih drugi mediji ne, odpira tematike, ki jih veliko drugih medijev ignorira, ter goji in razvija radijske oblike, ki zaradi svoje kompleksnosti drugod izginjajo iz radijskega etra. Radio Študent je tudi pomemben prostor novinarskega usposabljanja študentov in valilnica medijskih ustvarjalcev, ki kasneje svoje delo opravljajo v drugih slovenskih medijih in kulturnih institucijah.

Večletno zniževanje financiranja Radia Študent je mogoče dojemati le kot pritisk na njegovo nadaljnje delovanje, kar mu vedno bolj onemogoča izpolnjevanje njegovega osnovnega poslanstva. Kljub tem pritiskom, ki so bili v lanskem letu najbolj izraziti do sedaj, je Radio Študent zaradi edinstvene zdravstvene situacije okrepil svoje delovanje in za svoje novinarsko delo prejel nagrado stanovskega novinarskega društva.

V 50-ih letih svojega obstoja je moral Radio Študent preživeti številne večje politične izzive, zato je še toliko bolj nezaslišano, da se z vprašanjem nadaljnje eksistence srečuje danes. Ustanovitelja Radia Študent, Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, zato pozivamo, da mu zagotovi dolgoročno stabilno financiranje, ki ga v nepredvidljivo situacijo ne bo pahnilo vsako leto znova. Le to mu lahko zagotovi neodvisno delovanje. Ustanovitelja tudi pozivamo, da financiranje radia vrne na raven, ki jo je v preteklosti že imel in mu kot tako pomembnemu mediju pritiče. Podpora Radiu Študent ne izkazuje zgolj odgovornosti do vseh nekdanjih in prihodnjih študentov, temveč je privilegij, ki prispeva k ohranjanju demokratične družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta