Plačali so več, sedaj imajo nižjo pokojnino

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.02.2020 12:13

Poslanci so predlog sprememb zakona, ki bi izenačil pravico tistih, ki so si dokupili leta pokojninske dobe, poslali na Ekonomsko-socialni svet. Civilna iniciativa Dokup dobe računa še na varuha človekovih pravic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tisti, ki so si doplačali pokojninsko dobo za čas študija, so sedaj na slabšem, menijo v civilni iniciativi.
Robert Balen

Odbor za delo je pred dnevi preložil obravnavo predloga dopolnitev pokojninskega zakona, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS. Po predlogu bi izenačili pravice tistih, ki so v obdobju do konca leta 2012 čas vojaščine in študija dokupili kot pokojninsko dobo, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Obravnavo bodo nadaljevali, ko svoje mnenje o predlogu pove Ekonomsko-socialni svet.

V pokoj lahko gredo prej, a z malusom

"Zaradi ozkih političnih interesov odločevalci žal niso pripravljeni prisluhniti našim pojasnilom in so odgovornost začasno prevalili na Ekonomsko-socialni svet," je ravnanje članov odbora komentiral Zlatko Ajd, za Civilno iniciativo Dokup dobe, ki so jo ustanovili decembra 2018. Pobudniki civilne iniciative opozarjajo, da je pokojninski zakon iz leta 1992, ki je veljal do ZPIZ-1, torej do konca leta 1999, ob dokupu dobe omogočal predčasno upokojitev brez malusov, zato so upravičeno pričakovali, da se bodo tudi sami lahko upokojili prej, brez trajnih odbitkov pri pokojnini. S tem namenom so namreč leta dokupili. In prav med letoma 1992 in 1999 je bilo po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje RS (Zpiz) tudi največ dokupov. Danes pa ugotavljajo, da se sicer lahko upokojijo prej, vendar se jim zaradi tega trajno zniža višina pokojnine, kar v času, ko so dobo dokupovali, ni bilo predvideno.

Ministrstvo vztraja pri svojem

Civilna iniciativa se je že pred časom obrnila tudi na varuha človekovih pravic, ki je že dvakrat v letnem poročilu vladi priporočil, da še enkrat prouči primernost ureditve, ki od 31. decembra 2012 ureja različne pravice prostovoljnega obveznega zavarovanja in prostovoljnega dokupa delovne dobe. A se ni zgodilo še nič. Na ministrstvu za delo namreč vztrajajo, da ti dve skupini zavarovancev nista v enakem položaju in zanju tudi ne more veljati enaka rešitev. V civilni iniciativi upajo, če tudi zdaj ne bo ugodnega mnenja ESS in spremembe pokojninskega zakona, da bo varuh človekovih pravic vendarle vložil pobudo za oceno ustavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta