Po Cerarjevih navedbah je predsednik ALDE izrazil zaskrbljenost nad usmeritvijo SMC

Žana Vertačnik
23.02.2021 06:00
Razmere v slovenski politiki ostajajo pod budnim očesom evropske liberalne družine in njenega predsednika Hansa van Baalna. V slovenskih članicah LMŠ in SAB z diametralno nasprotnim pogledom na dogajanje od SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koalicijski partnerici SMC Zdravka Počivalška pravijo, da je odnos ALDE do njih enak kot do vseh drugih strank članic.
Robert Balen

"Strankam iz skupine ALDE v našem parlamentu je sovraštvo do Janeza Janše očitno zameglilo pogled na realne probleme, ki jih imamo," je predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek za javno televizijo nedavno komentiral možnosti povezovanja liberalne sredine in povedno orisal odnose med strankami. Da se bodo sicer povezovali z vsemi, ki so usmerjeni naprej, najprej pa se lotili obnove stranke, je dodal. Medtem ko Počivalšek načrtuje revitalizacijo stranke, kot naj bi bil dejal strankarskim kolegom, smo preverili, kako aktualne so skrbi stranke Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), ko bdi nad slovensko politično situacijo.

Misija bo, ko bodo okoliščine dopuščale

Predsednik ALDE, v katerega se povezujejo tudi SMC, LMŠ in SAB, Hans van Baalen je namreč poteze vlade Janeza Janše že lani javno kritiziral in napovedal razmislek o napotitvi posebne misije za ugotavljanje dejstev v Slovenijo. V okviru poizvedovanj je opravljal pogovore z več deležniki, med drugim tudi z ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem. ​Po Cerarjevih navedbah je predsednik ALDE v njunem pogovoru izrazil zaskrbljenost nad usmeritvijo SMC, ki da jo je zavzela, ko je vstopila v aktualno vlado. "Stranka v tej vladi nikakor ni zastopnik socialno liberalne politike v smislu političnih vrednot in je odstopila od svojih ciljev, ki jih je nekoč imela," nam je povedal Cerar, ki ni želel špekulirati, ali bi lahko SMC nosila posledice znotraj ALDE. Namigovanja, da bi razmišljali o izključitvi katere od slovenskih članic, so pred časom odbijali tudi že v ALDE, delegacija, ki je bila načrtovana za lansko jesen, pa je nato zaradi epidemije odpadla. V ALDE so nam zdaj pojasnili, da razmere v Sloveniji še spremljajo, upajo pa, da bodo lahko misijo za ugotavljanje dejstev opravili, ko bodo zdravstvene okoliščine to dopuščale. To temo bi sicer lahko odprli tudi že na zasedanju sveta stranke ALDE, ki je predviden za spomladanske mesece.

V Počivalškovi stranki medtem poudarjajo, da v vsaki koaliciji delujejo kot "korektor za ravnotežje in motor za rezultate". "SMC je polnopravna članica ALDE od novembra 2014 in njen odnos do SMC je enak kot do vseh drugih polnopravnih strank članic evropske liberalne družine," so nam sporočili. Na vprašanje, na kakšen način v ALDE problematizirajo poteze njihove partnerice SDS, pa so odvrnili: "Predsednik van Baalen je sicer preko družbenih omrežij izrazil kritiko do delovanja Janeza Janše in obenem zavzel enakovredno stališče do članic iz Slovenije. Politične odločitve, vezane na članstvo, pa so sicer pod vodstvom predsednika ALDE vedno kolektivne in običajno tudi soglasne."

"SMC v skupino ALDE ne sodi več"

Bistveno drugače razmere vidijo v opozicijskih strankah, katerih posamezniki v Bruslju naj bi si pred časom tudi prizadevali za ukrepanja ALDE zoper SMC, potem pa so zaradi poskusa zamenjave vlade, pri čemer so računali tudi na podporo dela SMC, njihove težnje zamrle. Predsednica SAB Alenka Bratušek nam je povedala, da SAB za mnenje glede SMC ni vprašal nihče, kar pa da tudi ni ključno, saj se predstavniki ALDE lahko sami prepričajo o delovanju SMC: "Dejstvo pa je, da ta stranka že nekaj časa ne dela v skladu s socialno liberalnimi vrednotami." Ostreje so v LMŠ prepričani, da tako za ALDE kot Renew posebej velik izziv predstavljajo prav njihove članice, ki so zaradi podpiranja skrajno desnih ali populističnih vlad kršile temeljne liberalne vrednote: "Tak primer smo imeli v Estoniji in tak primer imamo, zaradi potez in dejanj predsednika vlade ter vedno bolj tudi politik aktualne vlade, tudi v Sloveniji." Prepričani, da SMC ni več stranka, ki bi si "zaslužila mesto znotraj liberalne, odprte in svobodomiselne skupine ALDE", so nam iz stranke Marjana Šarca sporočili še: "Glede na politične odločitve, sprejete v Sloveniji, še posebej po glasovanju o konstruktivni nezaupnici in obračunavanju predsednika vlade z evropskimi mediji, sta tako vlada kot tudi SMC pod vedno večjo pozornostjo tako ALDE kot tudi Renew."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta