Po Hojsu je zaslišanje "Vesela in Erjavca nujno". Prvak DeSUS: Očitno živimo v policijski državi

Ž.V.
04.02.2021 12:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Politične napetosti med koalicijo in opozicijo se kažejo tudi v fronti, ki jo je Karlu Erjavcu v začetku tega tedna odprl poslanec DeSUS in iz stranke izključeni Robert Polnar. Na parlamentarnem odboru za notranje zadeve je namreč spregovoril o ravnanju predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, med drugim pa opomnil na decembrsko srečanje poslanske skupine DeSUS s predsednikom stranke. Ta naj bi 7. decembra lani spregovoril tudi o vsebini osnutka poročila računskega sodišča, ki takrat še ni bil poslan, niti revidirancem. "Te osebe absolutno ne jemljem resno in sem se na vse izrečeno zgolj prezirljivo posmehnil. Potem pa se je začelo," je Polnar povedal, nato pa še, da so bili nekateri osrednji poudarki, ki jih je tedne kasneje predstavil Vesel, "hudičevo" podobni tistim, o katerih je že v decembru govoril Erjavec.

Izsek iz odbora je že v torek na twitterju poobjavil predsednik vlade in prvak vladajoče SDS Janez Janša. "Javno podana prijava zlorabe položaja zoper predsednika računskega sodišča in sostorilca Karla Erjavca," je zapisal in označil profil policije. Podobno je tvitnil tudi notranji minister iz vrst SDS Aleš Hojs: "Ne smemo pozabiti, da je Tomaž Vesel vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, zaradi razkritja poročila, o katerem je, po besedah poslanca Polnarja, Erjavec govoril že 14 dni pred objavo. Zaslišanje Vesela in Erjavca je nujno."

Predsednik DeSUS, ki namerava prihodnji teden z levosredinsko opozicijo vložiti konstruktivno nezaupnico, da bi zamenjal Janševo vlado, očitke odbija, danes pa tako: "Očitno živimo v policijski državi, v kateri minister za notranje zadeve naroča policiji, koga mora zaslišati. Policija me lahko o tej zadevi, ki je plod neresničnih navedb poslanca Roberta Polnarja, kar zasliši. Vem in to bodo lahko potrdili tudi moji kolegi poslanci stranke DeSUS, ki so bili prisotni na sestankih, na katere se sklicuje Polnar, da nisem govoril o ničemer zaupnem, kar ne bi bilo izdatno izpisano v vrsti novinarskih člankov iz tistega časa." Skrbi pa ga, tako Erjavec, praksa "prostodušne politične zlorabe položaja, saj minister za notranje zadeve, skupaj z njegovim predsednikom vlade poziva policijo, da selektivno ukrepa na podlagi neresničnih navedb in na podlagi njunih strankarskih interesov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta