Po meri izdelana v Sloveniji: Zakaj predsednica Nataša Pirc Musar včasih nosi tudi vojaško jakno?

DR
16.01.2023 11:14

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je v zadnjem obdobju večkrat pojavila v javnosti v usnjeni jakni, na kateri je tako kot pri vojakih označeno njeno ime. To so opazili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Nataša Pirc Musar v vojaški jakni na prireditvi ob 80. obletnici padca pohorskega bataljona na Osankarici.
Igor Napast

Eden izmed njih je na Twitterju zapisal: "V Dražgošah smo dobili novega Mavericka." Gre za glavnega junaka duologije ameriških filmov Top Gun, ki govori o zgodbi pilota ameriške vojske, ki ga je upodobil znani igralec Tom Cruise.

Podobno jakno kot Našata Pirc Musar je pred tem nosil tudi njen predhodnik Borut Pahor. Zato smo v uradu predsednice preverili, kje jo je predsednica dobila in za kakšno jakno gre. 

Nataša Pirc Musar na osrednji spominski slovesnosti Po stezah partizanske Jelovice v spomin na 81. obletnico Dražgoške bitke.
Foto: Robert Balen

"Črn usnjen jopič, ki ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar nosila v Dražgošah in na Osankarici, je del uniforme letalskih enot Slovenske vojske, ki skladno z navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti uniform Slovenske vojske pripada generalom, predsednikoma republike in vlade ter ministru za obrambo," so pojasnili v uradu predsednice. 

Borut Pahor v pilotski jakni slovenske vojske.
Robert Balen

Dodali so, da ga je Pirc Musar, ki je hkrati tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, prejela ob nastopu predsedniške funkcije.

Tudi ameriški predsedniki po tradiciji nosijo usnjene pilotske jakne.
Profimedia

Jakno je sicer izdelalo podjetje Leder Herman iz Dolan v občini Cirkulane. Slovenska vojska jo je za predsednico naročila 19. decembra, dobavljena pa je bila v začetku januarja. Tako jakno ima tudi predsednik vlade Robert Golob, so nam še sporočili iz Slovenske vojske.

Jakna po meri

Direktor zgoraj omenjenega podjetja Andrej Lilija je za Večer pojasnil, da že dolga leta sodelujejo s Slovensko vojsko, posle pa pridobivajo na razpisih, na katere se lahko prijavi kdor koli. Vedno so bili najbolj ugodni ponudnik, zagotavlja Lilija. Hkrati so v družbi, ki sicer deluje že več kot 50 let, zelo ponosni, da Slovenska vojska izbere slovenske proizvajalce. 

Jakne so izdelane po standardih, ki so jih za vojsko postavili drugi oblikovalci. Na vprašanje, ali so jakne za slovenske državnike izdelane po meri, je odgovoril Lilija pritrdilno in pojasnil, da so državnike premerili, preden so jim izdelali jakne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta