Po možganski kapi pri mladi ženski Beovićeva za ustavitev cepljenja s cepivom Janssen, vlada pa načrtuje novo nabavo od Madžarske

STA, M.R.
28.09.2021 17:51
Potem, ko so v UKC Ljubljana obravnavali primer možganske kapi pri mladi ženski, ki bi lahko bila posledica cepljenja s cepivom Jenssen, vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da bi morali cepivo ta hip umakniti in analizirati položaj. A vlada je zvečer na dopisni seji sprejela predlog, da od Madžarske nabavi dodatnih 100.000 odmerkov prav tega cepiva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
EPA

V urgentni ambulanti nevrološke klinike UKC Ljubljana so v ponedeljek domnevno zaradi možganske kapi v zgodnjih jutranjih urah sprejeli 20-letno bolnico, katere stanje je kljub zdravljenju zelo resno. Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju, so sporočili iz UKC Ljubljana. TV Slovenija pa je poročala, da je po neuradnih informacijah bolnica klinično mrtva.

Pri bolnici so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom Janssen, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC Ljubljana. Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so dodali. Kot je v izjavi za TVS pred UKC Ljubljana dejal bolničin oče, je bila bolnica cepljena od 10 dni do tri tedne nazaj.

Gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno. Po danes osveženih podatkih je bilo s cepivom Johnson & Johnson (Janssen) v Sloveniji cepljenih 119.799 ljudi.

Vlada odobrila nakup še 100.000 odmerkov cepiva Janssen

Na današnji dopisni seji pa je vlada sprejela predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva Jenssen proti covidu-19 od Madžarske. V sporočilu za javnost je vlada po dopisni seji zapisala, da interes prebivalcev Slovenije po tem cepivu "bistveno presega predvidene dobave tega cepiva na podlagi pogodbenega naročila s proizvajalcem tega cepiva." Pri tem dodaja, da ima Madžarska trenutno višje zaloge tega cepiva od dejanskih potreb, zato bo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z zunanjim ministrstvom "pripravilo potrebne pogodbe, na podlagi katerih bo izveden nakup 100.000 odmerkov", so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta