Po napadu na poslanca Branka Grimsa: "Napad je bil organiziran. Gre za poskus umora"

Klara Širovnik Klara Širovnik
29.10.2022 11:20

V petek okoli 16. ure je pred poslopjem DZ neznanec napadel poslanca SDS Branka Grimsa. Na poti v kletno parkirišče ob poslopju parlamenta ga je porinil po stopnicah. O napadu je Branko Grims spregovoril na novinarski konferenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Grims.
Robert Balen

"Šel sem iz parlamenta in zgodil se je strahopeten in zahrbten napad - sredi stopnic me je nekdo silovito porinil, ujel sem se, sicer bi se končalo slabše. Nato je napadalec pobegnil," je uvodoma dejal. Nadaljeval je, da je dogajanje in napadalca videl tudi policist. Policist mu je povedal, da je napadalec izza parlamenta stekel v trenutku, ko je Grims zapustil parlament. "Čakalo se je v zasedi, bilo je načrtovano. Tik pred napadom je bilo izrečeno: "Grims, tebe je treba ubiti"," je dogajanje opisal Grims.

Da se niti ni ozrl, ko je slišal grožnjo, saj do takih in podobnih vzklikov pred parlamentom prihaja že dve leti. Tudi v notranjosti parlamenta sedijo osebe, ki tako vedenje podpirajo, je dodal. "Zame je bil to poskus umora," pravi Grims. "Vprašajte se, kam smo prišli po tem, ko se je dve leti sistematično spodbujalo nasilje - danes tisti, ki so na osnovi tega kričanja prišli na oblast, kažejo na nas in pravijo, da smo za to krivi mi."

Na sovražno dogajanje je Grims opozarjal že dlje, tudi v parlamentu, je dejal. Tudi v preteklosti so petkovi protestniki skandirali "smrt, smrt," ko je prišel iz parlamenta. Kričali so, da ga je treba ubiti, zaklati, vanj so metali tudi granitne kocke. "Ni res, da je leva stran nedolžna kot jagenjček," pravi. Tako nasilje se dogaja že od rdeče zvezde naprej, je dodal.

Vsakodnevno dobiva grozilna pisma, tudi na račun svoje družine, a merila so dvojna, zato o tem nihče ne govori, je poudaril. "Obsoditi se mora vsako nasilje, za vse morajo obstajati enaka merila. Ne pa da se nekatere že vnaprej diskvalificira, drugim pa verjame," je bil jasen. 

Ker je napadalec nanj tudi pljunil, je Grims predlagal, naj policisti vzamejo njegov DNK. Tega niso želeli narediti.

Odzvala se je policija

Policisti intenzivno preverjajo okoliščine primera ter zbirajo obvestila in izvajajo druge operativne ukrepe za izsleditev neznane osebe, kakor tudi za zaščito žrtve, je zdaj sporočila policija. Policisti bodo o dogodku zbrali vsa potreba obvestila in dokaze ter ob tem ugotavljali elemente morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška. Skladno z določili Zakona o kazenskem postopku ali Zakona o prekrških bodo izvedli vse aktivnosti za ugotovitev storilca kaznivega ravnanja ter celovito obravnavo dogodka.

Poleg navedenega so se včeraj v bližini Državnega zbora obravnavali tudi primer, ko je znana oseba žalila enega izmed poslancev, policisti pa so na kraju neposredno ob prijavi že ugotovili identiteto osebe. Policisti v tem primeru tudi že zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine njenega ravnanja ter elemente morebitnega kaznivega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta