Po novih pričevanjih o nasilju na UPK Ljubljana odstopila pomočnica generalnega direktorja

STA
23.10.2023 16:34

Zaradi prijav nasilja je pomočnica generalnega direktorja poleti odredila izredni strokovni nadzor, pred dnevi pa odstopila s funkcije in podala odpoved delovnega razmerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portal N1 je konec maja prvič poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki.
Robert Balen

Portal N1 je pred dnevi objavil nova pričevanja o nasilju nad pacienti, ki so se zdravili v Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana. Po objavi je pomočnica generalnega direktorja Jožica Peterka Novak portalu sporočila, da je zaradi zadnjih dogajanj odstopila s funkcije.

Portal N1 je minuli konec tedna objavil pričevanji izrednih študentk z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Pridobili pa so tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do bolnikov poročali tudi zaposleni.

Zaradi omenjenih prijav nasilja je pomočnica generalnega direktorja Peterka Novak poleti odredila izredni strokovni nadzor, pred dnevi pa odstopila s funkcije in podala odpoved delovnega razmerja. "Ne želim več delati z ljudmi, ki jim nista pomembni varnost pacientov in kakovost oskrbe in ki lažejo in prilagajajo resnico," je danes povedala za N1. Pred tem je bila sicer bolniško odsotna, v času odsotnosti pa so jo s klinike obvestili o tem, da jo želijo razrešiti s funkcije.

Vodstvo UPK Ljubljana je za portal zapisalo, da podatkov o posameznih zaposlenih ali pacientih skladno z načeli zagotavljanja varnosti tako zaposlenih kot tudi pacientov ter v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) ne smejo in ne morejo komentirati.

Portal N1 je konec maja prvič poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor.

Predstavniki ljubljanske psihiatrične klinike so kasneje izrazili pretresenost ob poročanju o domnevnem nasilju nad pacienti. V navedbe, kot so poudarili, sicer dvomijo, a si želijo, da se dobro preiščejo, da ne bo sence dvoma nad njihovim delom.

Ministrstvo za zdravje, ki ga je takrat vodil minister Danijel Bešič Loredan, je policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca. Hkrati so odredili sistemski nadzor klinike, ki pa še ni zaključen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta