Po premoru spet časopisje ob kavi: Frizerji že naročajo časopise in revije, gostinski lokali so še zadržani

Tina Recek Tina Recek
17.09.2020 06:00

Frizerji že naročajo časopise in revije, gostinski lokali so še zadržani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Časopise bo po novem mogoče brati v lokalih, a pri tem bo treba upoštevati previdnostne ukrepe. 
Sašo Bizjak

Kratkočasno branje revij in časopisov med čakanjem na frizerja, kozmetičarko ali ob pitju kave v lokalu bo lahko znova viden prizor. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je 2. septembra izdal nova higienska priporočila pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe in čez šest dni še za opravljanje frizerskih in kozmetičnih storitev. V njih so pristojni zapisali, da je prisotnost novega koronavirusa na časopisih in revijah možna, verjetnost prenosa okužbe ob upoštevanju osnovnih higienskih priporočil pa nizka, vendar obstaja. Gre za predmet, ki si ga iz rok v roke lahko podaja več ljudi, in v takih primerih je potrebna previdnost. V priporočilih tako svetujejo, naj se gostu posreduje izvod z opozorilom, da je prisotnost novega koronavirusa ob skupni uporabi tiskanega izvoda možna, in še z navodili, naj si gost pred branjem in po njem umije ali razkuži roke ter poleg tega upošteva tudi higieno kašlja oziroma kihanja in naj se ne dotika obraza. Ob branju pa naj nosi obrazno masko.
Direktor za področje marketinga in prodaje pri Večeru Miha Klančar je pozdravil tako priporočilo, ki je v skladu z znanstvenimi raziskavami. Obenem se nadeja, da bo pripomoglo k obnavljanju naročnin oziroma k novim naročninam časopisa.


In ravno naročnine za časopise in revije že obnavljajo v frizerskem salonu Simple. Prav tako so že dali natisniti priporočeno obvestilo o možni okužbi. Kot so nam sporočili, so bili z novim priporočilom NIJZ takoj seznanjeni, ko je bilo objavljeno, in so se ga razveselili. "Ni frizerja brez časopisa in revije," pa je izjavila Natalija iz Frizerskega salona Irena v Mariboru, ki se je priporočila prav tako razveselila. "Zdaj strankam ne bo več treba s seboj prinesti svojega čtiva," je še pripomnila.
Robert Kutin iz Kavarne SEM pa ni kazal tolikšnega veselja. "Če bodo taka priporočila, kot so zdaj, ne bomo dobavljali in hranili časopisja. Ne moremo namreč spremljati in nadzorovati stranke, ali se je med branjem dotaknila obraza, je naredila požirek kave, odložila časopis, si je razkužila roke in znova prijela čtivo. Kajti že ko gre stranka na stranišče, jo moramo opozarjati, naj si nadene masko." Kutin še pravi, da sicer imajo naročene različne časopise in revije, a si gost, ki izvod prvi zagrabi, potem tega odnese domov.
Zaradi novega priporočila NIJZ si v kavarnah Zvezda in Nana trenutno še ne bodo omislili časopisov in revij. Kot pravijo, se jim zdi, da bo gost težko dosledno upošteval navodila. Devana Blakaj iz kavarne Nana je še dodala, da dokler gost ne bo mogel v miru piti kave in časopisa brati tako kot pred epidemijo, bodo raje časopisje odstranili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta