Po tednu novih bonov: Večina jih unovči v turizmu, gostinci se še pripravljajo. Ponekod bodo unovčitev pogojevali s 50 evri, nekateri celo s 100 evri

Vida Božičko Vida Božičko
24.07.2021 04:00
Teden dni po uveljavitvi novih bonov, ki zajemajo širši nabor dejavnosti kot tisti iz preteklega leta, smo preverili, ali jih državljani že koristijo, kje najpogosteje in s katerimi težavami se soočajo ponudniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z novim bonom lahko kupite tudi vozovnico za krožno kabinsko žičnico na Mariborskem Pohorju.
Sašo Bizjak

Čeprav jih bo mogoče unovčiti vse do konca tega leta, so na finančni upravi s koriščenjem v prvem tednu zelo zadovoljni. Pravijo, da se število rezervacij dnevno povečuje. Od petka, 16. julija, do srede, 21. julija, so bili unovčeni že 17.804 boni, še 11.685 pa je bilo rezervacij. Daleč največji delež, kar 69 odstotkov vseh, je bilo izkoriščenih v turizmu, 18 odstotkov v gostinstvu, manj kot deset pa za kulturo in šport. Novi boni (BON21) so v veljavo stopili prejšnji petek. Namenjeni so ponudnikom v turizmu v širšem smislu, gostinstvu, športu in kulturi. Vrednost bonov za odrasle je 100 evrov, za mladoletne pa 50.

Večina gostincev se na sprejemanje bonov še pripravlja

Da bodo od teh bonov spet največ pridobile priljubljene turistične lokacije, so kritiki opozarjali že ob sprejemu interventnega zakona in statistika po prvem tednu res kaže prav to, a upoštevati je treba dejstvo, da številni ponudniki v prvem tednu bonov sploh še niso sprejemali.

"Ne, zaenkrat še ne," so se vrstili odgovori, ko smo poklicali v nekaj mariborskih restavracij in povprašali, ali pri njih lahko unovčimo nove bone. Da to za zdaj še ni mogoče, so nam odgovorili v Etno hiši Baščaršija ter v restavracijah Fudo in Ancora. "Še vedno vzpostavljamo sistem," so razložili in dodali, da se pri tem še niso odločili, ali bodo za koriščenje bona določili najnižji znesek, pri katerem bodo bone sploh sprejemali.

"Kako to čisto tehnično izpeljati, je za gostince zdaj velik izziv. Vemo, da večina natakarjev danes dela z dlančniki, in preko njih ne morejo v sistem Fursa vnašati podatkov za bone. To pomeni, da mora v tem primeru natakar do računalnika, odpreti sistem in vse posebej vnesti. Od stranke mora zahtevati še dokument in narediti fotokopijo. To vse zahteva čas, ki ga natakarji po navadi nimajo, hkrati pa morajo na svojih računalnikih pred tem vzpostaviti ta program. Številni se s tem še vedno ukvarjajo," pravi Marjan Vidovič, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem območne obrtne zbornice Maribor, tudi vodja picerije Črni baron v Malečniku. "Pri nas bomo sprejemali bone in določiti nameravamo minimalni znesek pri 30 evrih. Stranke nam bodo morale povedati, da bon koristijo, preden bomo izdali račun," je še pojasnil Vidovič. A praksa ni in ne bo enaka povsod. Ponekod bodo unovčitev bona pogojevali s 50 evri, nekatere restavracije pa tudi s 100 evri. Prav tako so razlike v tem, ali bo treba predhodno koriščenje bona najaviti in mizo rezervirati.

Večina gostinskih lokalov se na sprejemanje bonov še pripravlja. Razmišljajo o določitvi minimalnega zneska.
Andrej Petelinšek

​Manj nejasnosti je v že utečenih turističnih obratih, kjer so bone sprejemali že lani in jih tako po istem sistemu sprejemajo tudi zdaj, le da jih je tokrat mogoče izkoristiti tudi za različne aktivnosti. "Ja, sprejemamo bone. Izpolnite obrazec, ki ga najdete na spletni strani Fursa, in zraven prinesite osebni dokument. Če koristite svoj bon, ni omejitev glede zneska, če pa koristite bon svoje mame ali babice, pa morate bon izkoristiti v celoti," je navodila podala receptorka Termalnega parka Term Ptuj.

​Zdaj z bonom tudi na Mariborsko Pohorje

Kaj pa šport in kultura? Tudi organizatorji koncertov in prireditev ter ponudniki športnih aktivnosti in prodajalci knjig bone lahko sprejemajo, a povsod v praksi to še ni mogoče. V Narodnem domu Maribor denimo bonov še ne sprejemajo. Pravijo, da imajo trenutno blagajno zaprto in da vstopnice prodajajo le preko spleta, tam pa da za zdaj bona še ni mogoče unovčiti. Povedali so nam, da bo sistem zaživel po 8. avgustu, ko bo blagajna spet odprta.

S spletno prodajo imajo nekaj težav tudi v Eventimu, kjer so povedali, da bo na njihovih fizičnih prodajnih mestih vstopnice za dogodke mogoče kupovati že v naslednjih dneh, preko spleta pa še nekaj časa ne. "Vstopnice lahko z bonom poravnate, če se nameravate udeležiti dogodka v Sloveniji. Kart za koncerte v tujini ni mogoče plačati z boni," je še pojasnila Nicole Radermacher, izvršna direktorica Eventima.

Bone so že začele sprejemati tudi nekatere knjigarne. Mladinska knjiga tako denimo bone sprejema v vseh poslovalnicah, vendar le za vrednost 50 evrov ali več. Kupiti pa je mogoče knjige, delovne zvezke in učbenike.

Včeraj so bone začeli sprejemati tudi na Mariborskem Pohorju. Koriščenje novih bonov je mogoče ob nakupu vseh vozovnic za krožno kabinsko žičnico, dnevnih in sezonskih smučarskih vozovnic, letnih kombiniranih vozovnic ter dnevnih in letnih vozovnic za Bike park Pohorje, razen vozovnice Gravity card. Najnižja vrednost za sprejem bona je 20 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta