Po utopitvi dečka pri Solkanu: "Težko razumem, zakaj tovrsten klic ni bil dovoljen"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
05.08.2020 05:00

Z razvojno psihologinjo Ljubico Marjanovič Umek o tem, kako morajo pristojne institucije ravnati ob smrti otroka in kako se soočiti z izgubo. Kot je znano, sta se po torkovi tragični utopitvi otroka v reki Soči pri Solkanu na dogodke z javnim pismom odzvala tudi njegova starša. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kako morajo ravnati pristojne službe, od socialnih delavcev do policije in drugih institucij, ob tragičnih dogodkih, kot je smrt otroka?
"Smrt otroka je za starše ena najtežjih izgub, zato je zelo pomembno, da se vse vpletene službe temu primerno odzovejo. Strinjam se s tem, da morajo ustrezne institucije izvesti vse predpisane postopke, vendar je hkrati treba razmišljati tudi širše o celotni situaciji in vseh vpletenih posameznikih. V konkretnem primeru je ne nazadnje šlo za dva otroka, ki sta zanesljivo ob vsej podpori zaposlenih na centru za socialno delo rabila slišati mamo oziroma očeta, saj je bila verjetno njuna čustvena stiska neizmerna. Težko razumem, zakaj tovrsten klic ni bil dovoljen, če je tako res bilo, in kaj bi bilo narobe, če bi mama ali oče rekla nekaj vzpodbudnih besed otrokoma oziroma bi se vsi skupaj zjokali."
V tej luči je nerazumljivo tudi, da se starše pošilja od Poncija do Pilata, da se lahko poslovita od otroka?
"Tudi slovo staršev od umrlega otroka je nekaj, kar ne more biti prolongirano zaradi objektivnih pogojev institucij. Starše, ki so doživeli smrt otroka, pač ne bi smeli pošiljati z institucije na institucijo - korektna informacija in večja občutljivost bi bili v taki situaciji nujni."

Ljubica Marjanovič Umek: "Otroci potrebujejo drugačno pomoč kot odrasle osebe. Na vsak način pa mora biti strokovna pomoč takojšnja."
Šimen Zupančič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta